一人一個做過廚房既噁心回憶

566 回覆
1407 Like 14 Dislike
又甜又黑
cut order前倒左冰落渠 點知有個客想要杯凍檸茶 洗碗阿姐叫我係條渠執幾粒洗洗佢沖比客
google 下都有啦

用水桶+清潔劑令佢快速窒息死亡,或者厚身膠袋連籠放等佢窒息死,係咪好過你用滾油慢慢淋死佢呀?

上面一堆人講唔同方法,得你執著係啲on9 位駁嘴
圓方入面某中菜
咩新鮮元貝都係急凍
個貝殼無限循環再用
大排檔真係食少d 聽我講
千層麵好食
你真係弱智唔係扮

你繼續慢慢油炸老鼠啦 資深廚房佬
炸舊屎俾你食
其實做醫護都係咁,
每朝同飯後都要洗廿分鐘手先開工
早排係某間餐廳做PARTTIME廚房仔
做左2日都算OK
點知上星期日實在多人食野
搞到成個廚房忙到仆街
但都唔算咩大問題
直至有個侍應就入來
我見佢面色慌張,心諗佢係咪做錯野呢?
點知佢大叫一聲"咸魚雞粒炒飯一個!!!"
成班廚房師傅同一時間停晒手用一種震驚既眼神望住個侍應仔
我都呆晒,到低發生咩事呢
只見大廚係褲袋中拿一支煙出來,慢慢地放係口中,再點著佢
之後講左一句"準備......."
到低煮咸魚雞粒炒飯要準備d咩呢?
突然之間成班廚房佬一齊除褲
拿條鳩出來係到"卒"個龜頭!!!!
我心諗咩事?
點知大廚即係叫我一聲,你仲唔快d準備?知唔知個客等緊架?!
我只好跟住其他人一起咁樣做,但完全唔知有咩意義
只係卒下卒下,卒到d鳩屎出來,個大廚即係拿我d鳩屎放係個鼻到閒一閒
講左聲"果然夠咸魚味....."
到個一下我終於明白了,原來一個靚的咸魚雞粒炒飯
係要靠駕屎去吊出個種咸魚味.......
集合了數十人鳩屎,果然令客人吃得津津有味
BTW 之前臨打揚去深水埗間板上,
坐對住廚房玻璃個位,
食無耐入面就開始清潔,
又真係幾仔細,
拎住條水喉成個廚房係咁啡,
啡完再用鮑魚刷刷玻璃同啲爐櫃,
然後再過水,
我食咁耐佢洗足咁耐,
少有我覺得係深水埗乾淨既餐廳。
通常茶餐廳我見啲伙計係另外煮啲大鑊飯用個盤裝住大圍食,
唔係一般碟頭。
成日整白汁雞皇飯
凍水 = 水喉水

應該基本野?
我做餐廳裝修,
每次拆舊廚房,
永遠班師傅一開隔油池,
果陣味就係個鼻度留低成日,
堅難頂,
有時啲新手打拆師傅唔識,
一鳩扯個隔油池出黎,
無check 入面就打橫訓低佢,
倒到一地都係肥膏水,
臭撚到全場都係果陣味,
仲要索曬落石屎,
起碼臭3~5日。
留個名慢慢睇
揭開一個冇用緊既例湯高身鍋,見到成村曱甴 係入面郁緊。
嚇到即刻合番埋........ 以後都冇飲例湯...........
出街食野避得就好避

飲水
白汁類食品
有殼類食品
水煮野
鐵板餐
大排檔
last order 後叫野
準備收工前叫野
大熱天時好難頂
邊撚度人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞