一人一個做過廚房既噁心回憶

566 回覆
1407 Like 14 Dislike
有舊員工以前係個啲舖頭仔壽司舖做。
個大佬握握下壽司急尿,會即刻除褲調轉係條渠柯。柯完繼續握壽司。

#真豆皮壽司
咪一樣,食咗致癌物隨時仲衰過食細菌
以前返學做過某快餐店pt
見過成舊雞跌左落地再執返比人食
咁點殺先人道?
做過小時光,明白有幾嘔心
以前做回力鏢個間扒房,啲青口臭左,於是整啲極重味啲汁去cover陣味,不過都可以仲係臭到客退貨。

啲野飲可以無限refill,但有啲唔夠杯,或者啲仆街在催要水,洗唔切杯,拎啲客回返黎未洗嘅再出過去。

啲扒話唔夠熟,用微波爐幫佢叮。
你咪唔好信,我當年做得$15時薪,咁嘅人工,你不如諗下個雪櫃有無人好好管理
觀塘?
出去食有殼既食物時(蠔,青口,帶子),
見到啲肉條柱癡住個殼時就好開心,
起碼舊肉係個殼既親生仔先。
好少外面食飯
試過有客點蠔。廚房出死蠔,拎上手已經同廚房講唔出得。班廚房佬死都唔信。結果比客屌到仆街。
老婆家姐做酒店宴匯廳,
晚晚11點返到屋企就一袋二袋,
有時半盒炒飯,
有時幾個壽包,
有時幾杯甜品,
佢最開心係做婚宴,
因爲一定食淨最多可以拎好多野食返屋企,
佢個仔就係靠呢啲剩菜食大。
其實一般開放式廚房,
或用餐位/櫥窗有塊老練咁大塊既防火玻璃可以望入廚房果啲餐廳,
都係會相對比較乾淨安全,
始終最强既管工就係班客,
俾班客望住既廚房點都收斂啲,
最起碼個廚房會乾淨同光猛先。
未返酒店條女已經成口精?
所以好多時廚房出菜時如果無跟我要求走乜走物,
甚至上錯餐(咖喱雞扒飯變左黑椒豬扒飯果啲),
如果自己唔太抗拒,
都係照食就算,
一來唔想等,
二來唔想浪費,
三來唔想俾人加料。
香港既廚房文化都咁,
好想知印度同大陸果啲廚房會幾癲。
奶茶鋪都好,
識個fd呀媽做肉丸工場,
每次打邊爐佢一定唔會叫丸。
屌你老母搵食行開一二邊
一百毛關飲食乜撚嘢事
有玻璃可以係街或係店面望入去廚房果啲餐廳,
起碼廚房會乾淨啲同埋無機會俾啲廚師將啲跌落地既野食撈返上黎當無事先,
例如拉麵店,
成班食客坐係bar 枱望住個廚師淥麵,
想偷雞都唔得啦。

走青呢d自己筆開佢咪算
其實都一鳩樣
d肉跌左落地你睇住梗係拎過第2塊肉
你食完走個陣先執返上黎比第2個食呀嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞