一人一個做過廚房既噁心回憶

566 回覆
1407 Like 14 Dislike
其實高級會所,講緊達官貴人去嗰啲,釀蟹蓋都係重用架啦

蟹膏就真係蟹膏或者蟹味噌嚟嘅
九年前 係時代廣場某餐廳 我係廚房執外賣比人 跌左支膠叉落地 正想換過支叉

點知我呀姐話: 「唉!撚知咩!」之後佢即刻執起地下支叉 行出去送比個客

地下長期濕水 黑黑灰灰……
好L恐怖呀
炒飯底炒完成盤放係爐底半日 臭哂照拎去炒飯比d客 (已執笠
做過酒店炒散,成日見到啲野食成盤未食過就倒
千年芝士乾永遠洗唔乾淨
好似海鮮湯
P字頭連鎖西餐
好耐喇依家唔知仲係咪咁玩
聽講老鼠死左失溫之後,d 寄生蟲 / 蚤就會大遷徙去搵下個宿主
基本上所有篩箕都唔洗要
咁最後即係點?
個大廚拎隻炸老鼠賣俾客?
如果唔係,純綷用依個方式殺死隻老鼠
我睇唔明叫炸菜有咩衝突
以前番parttime銅鑼灣某cafe
識左個大廚成日去完廁所唔洗手就煮飯
件衫著成個月唔換 手濕就咁hi落件衫到再煮過
試過有次整完啲雞翼成盤跌左落地,佢都可以執番佢係咁二拍下啲塵就拎出去serve客真係諗起都覺得好污糟
以前鋪頭有真手打肉丸,有客食到肉丸入邊有膠袋甲。
點解汽水機咁多?
小食店+外賣舖,成間舖都係曱甴老鼠,捉都捉唔晒,一邊整嘢食,曱甴同老鼠就喺隔離行過,實在頂唔順冇做。
地下岩岩用漂白水拖完地,之後跌咗塊扒,廚房大佬執返起身攞水沖一沖煎兩野就咁比客食
菠蘿炒飯無限復活大法
見過subway serve一張單已經可以換幾次手套 用一日都已經係痴撚線 點用一星期
東京

喺雪櫃攞件漢堡扒出嚟跌咗落地 睇住個店長搵水喉水沖完照擺落微波爐叮

啲咖哩汁用剩一半喺個錫紙袋到夾起擺熱水座住佢第二朝用返

壞冰格啲豬扒開始臭 照攞去炸 炸完一切開塊豬扒金蟬脫殼咁喺個麵包糠甩出嚟 照隊出去俾客

根㯫本帖嘅標準,啱啱用漂白水拖完地消毒仲有冲一冲係叫好衞生喎
某間迴轉壽司用啲黑晒嘅中大吞做醬烤
做過麵包舖,啲麵包仲要倒漂水先掉得,唔想畀人執

究竟重用啲嘢食/食二手飯定倒咁多廚餘令人難受啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞