一人一個做過廚房既噁心回憶

566 回覆
1407 Like 14 Dislike
仲有就係入邊又黑又封閉,真係幾好住
唔係廚房得唔得
零食鋪有買埋涼果同魷魚絲之類既零食
因為係嘢食既關係成日都有小強出沒
個Stockroom 有兩個雪櫃 有次個老闆娘唔知發咩神經 話係拾Stockroom
想拖下個雪櫃底 結果移開個雪櫃個下
小強大軍跑晒出黎 有大有小 仲有啲係白色既 (估計有20-30隻

結果個老闆娘大叫 自己跑走咗 我仲要清埋佢
結果有3晚都發夢 夢到小強堆
啲湯搵手損試味 再損多下 然後隔離個個又搵隻羹 試味 再用返隻口水羹再試味
你食左廚房佬督痰落肚呀
收10,915 last order

我枕住915後食
自煮最好
做過oyster station炒散,湯跟嗰塊包 收野嗰陣 如果見塊包完整會回收入保溫爐 比下個客

裝蠔啲冰,檸檬(如果無搾過),又係會重用
蠔醬嗰兜野如果個客無點到污糟糟又係會重用
我做迪士尼 半日已經10對
間餐廳都細
一個扒爐一個爐點
番9收11
有落場時間
真係做咗一次廚師,同面對咁多閪客
完全唔想再做廚
唔好意思咁多位 呃左你入黎 其實係想同大家分享環保方法 齊來救救地球 愈來愈來熱 我地都好應該出一份力

1 全城推廣無飲管 唔單止快餐店 任何餐廳都應該無管 如果要飲管就收返10 蚊 咁一定公平

2 自備飯盒 拎住自己飯盒比餐廳 減少即棄飯盒

3 全面使用港鐵 減少碳排放 港鐵又好用又抵 仲可以慳錢唔塞車 一舉兩得

4 用毛巾抹身代替沖涼 隔日進行 減少用水

5 想知再講

呢幾日天氣越嚟越熱
希望支持我地環保人士
個陣做扒爐一腳踢,
多人做慢又鬧,
煎生野鬧就岩,
仲要一星期先放一日,
做過廚先會更加比心機讀書
呢個好真 有次差啲唔小心掉咗啲殼 個經理即刻叫停我
同你諗既一樣 好彩唔係嗰間
你都知呢
其實呢啲勞力工作(工程,水電,除房等) 係就係比office工辛苦 但呢啲工作影響都大
啲mk hea住做 分分鐘食到班西裝友食物中毒 腸胃炎
偏偏有啲人就hea住鳩做呢啲工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞