裝修裝到咁 個師傅點過到自己?

371 回覆
322 Like 7 Dislike
Cic個客出錢, 就是老細
其實唔想咁花巧
踏踏實實 黃師傅 都算唔錯 ?
我諗佢無大執既意思係冇大改位
水喉電線應該有全換, 制位有改位有新加
廚櫃企缸應該都包埋
似係靠師傅影相報進度 睇到後期先知出事
有啲保留 個裝修佬唔聽講都已經有排拗
睇佢咁多片,淨講裝修係企理既,但佢啲創作就係麻麻,簡單裝修可用,有設計比佢跟都可用,但比佢發板就要認真睇下岩唔岩先至去馬。
本身做室內設計師咪就係要做依個角色囉
室內設計師要考牌正名至真啊
呢D真係要當時人先知,可能裝修佬一句話幫你諗掂佢,佢地又信再加自己從來唔行入廚房,咪會出事,又或者其實人地有輕輕提過有咩問題,業主自己無理又唔奇,個台面奇怪到連細部洗衣機都要凸出黎,真係好奇特
收左錢就過到自己啦
唔係點會幾萬人做狗
唔識就係唔識,識就唔會奶。
大部份既人都係睇個師傅比既圖,但就唔熟尺寸,好多時都會比啲唔岩比例既3d或者傢俬圖誤導。
有冇人識屋主最後要掟多幾多錢執過
真係未必知,唔識就係唔識嫁
唔好淨係話個星盆細啦,佢個水龍應該開大少少都射晒落地

明顯事前個師傅都picture 唔到個情況,個客又點可能知道
正常要上裝修公司睇款決定用D咩野, 例如睇下牆用咩色油呀, 洗手盤用咩野款呀, 用邊D地板呀咁. 正常點都要你選定左先. 唔係怪個兩公婆, 而係一開始已經懶懶閑出事.
個人認為超過$1k既產品同服務一定要有單,上到10k以上真係要有Quotation同埋check商業登記,方便法律上追討,有埋張圖就當然最好。

Btw之前好似係電視見到話有啲機構有template

http://www.clerkofworks.com.hk/contractsample.pdf

連有幾多個燈制都會寫埋,避免以前1個lump sum包哂,到時又抝當初無預呢樣要加錢。

呢對當事人無知得來都幾夠膽喎
冇得睇
上去記得帶定幾罐冰凍既啤酒、最好請埋佢地食海底撈
試過買水同買煙 咁你識做時人地都識做
3隻賤種俾咗負評,即係你講中晒嗰班賤種
唉 話時話BMB 有冇人試過
香港真係太撚多D濕鳩裝修佬,仲停留係廿年前覺得求求其其就得
冇諗過而家個個都識上網搵資料,知道你邊D野偷功減料做得差
仲有其實20 幾萬包晒廚櫃傢俬好平
正常裝修師傅同時間一定唔止一個盤,叫佢帶你去睇其他盤做參考,如果唔肯可以skip
早幾年裝修,睇過個師傅一個做緊嘅盤同一個剛入伙嘅盤,個屋主都話個師傅ok我先扑鎚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞