裝修裝到咁 個師傅點過到自己?

371 回覆
322 Like 7 Dislike
咁玻璃心
人地話唔好貪好傾就狗沖之麻
話年紀近 好傾好正常
呢啲新樓都叫冇地方焗做咁細
條片個廚房大幾倍都要咁做 亂9咁黎
裝修唔係100呎10萬到咩

當然料另計
佢仲要係淘最平果啲嘢落嚟 比多少少都無咁劣啦
手工好/有料裝修佬,通常要排期

邊可能即接即做
珍,有時放3D圖,班打手都話手工好,跟住一堆人留PM
我亞叔做裝修,轉咗做商鋪+豪宅
不過佢話D商鋪老闆都成日R平D,但好做好多,都無諗住轉返去住宅
留明
又係呢條口水佬,用把口嘅裝修佬通常都係鳩up 手工差

皇冠廚櫃
不過睇佢地個款都似係無飯夫婦

同埋一般就算打通晒 好多都會整返個玻璃間格/趟門 用嚟做分間而又keep到「空間感」

佢無裝可能係因為裝晒兩部冷氣係睡眠區 有玻璃就擋晒啲風 吹唔出廳

仲有就係打晒兩間房做晒地台 又唔見佢有做個企身衣櫃

床尾位又唔似留位做書枱/梳妝枱(無留空位放腳) 可能就係用嚟放衣櫃(但又做地台 果兩格打算一世都唔開?)

就咁睇好地地一間屋 雖然唔大但無可能連基本佈局都做唔到

個裝修佬已經唔係鳩做 係連鳩做都唔識 落地盤做雜工呃飯食都比人屌走果款

仲有啲水電 可能仲得人驚

睇片就見 昇盤洗手間仲用緊大陸果啲軟喉 隔氣都無裝 間屋一定勁重渠味 睇佢啲插蘇制板都係淘寶嘢嚟

間屋啲防水都唔知點做 分分鐘一沖涼就漏
濕鳩設計師好睇唔好用,又係呃錢黨
食水深撚到
都唔係嘅其實好講運氣
上年朋友買咗2手居屋 400尺左右都係裝25萬多啲包傢俬 又裝得幾靚仔
嗰陣屋企裝修搵咗間細公司同後生仔嚟做 又平又做得靚又溝通到 凌晨2點幾打比佢都聽電話
起碼搵4-5間報最平果間通常唔揀
幾呎幾錢, 包咩
對小夫妻都幾on9
裝修唔係基本上日日都要去跟進度架咩
有乜可能好似最尾先知裝到垃圾咁
等睇有人話我blame the victim
有另一種玩法

係報貴啲,再係咁踩平嘢冇好

然後劏得你仲多
其實唔關事
最重要係幫個客跟嗰個上唔上心
早幾日先有位巴打搵我求救
佢成間屋俾designer跟
咪又係出晒事
我覺得要有效解決問題, 應該要有監工中介制度
cic 其實可以做呢樣野, 由持牌既監工代表客同裝修公司傾合約內容,過程由持牌人仕監督住, 咁就保障到大家
其實最好
只係咁樣成個裝修成本就上升好多
啲客一定唔肯
唔一定, 本身個間公司份報價都連埋監工費用, 係合約度抽返出黎比中介睇姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞