裝修裝到咁 個師傅點過到自己?

371 回覆
322 Like 7 Dislike
裝修真係好易中伏
我有屋企人都做左十幾年裝修佬
叫佢幫我地整間屋(佢有份住), 都可以整到勁撚求其
真係嘔血
其實間廁所同廚房空間就得咁細, 又話企缸窄座廁太貼水櫃, 洗手盤做大啲咁條走廊又細左, 真係想知點設計可以做到完美
Cls
抱住一種
執到靚一靚但間屋又唔係自己
就算整到柒 咪又係要收貨 既態度 拿拿聲做完接多單重好
剩低1個就係用心做 忙撚到仆街但係唔會接到好多Job

完美示範無力回天
就黎收樓啦 仲未搵到岩心水公司 好怕中伏
間屋咁撚細 根本設計個個有問題啦
搵黃師傅囉,再包膠比我地睇下
唔係講笑真係有諗住搵
冇設計 好講業主 點同佢傾既姐 我真係但求400尺 20~30 個 簡約裝修 家俬自己慢慢執
黃師傳D野唔係特別靚特別好
直接D講係好一般
但基本野做足
好過出面搵埋D三唔識7
好易中伏
應該有房,但拆左
所以真係要做到均均真真, 有啲錢真係冇得慳,搵個設計師去設計, 請返個監工落場睇, 畫晒圖紙簽晒合約, 寫晒所有收口位收貨標準, 咁做法40 萬都冇左20 萬

做過啲大樓裝修好多大公司有埋本累積左幾十年既收貨天書, 但實際做落都勁多野夾。

倒如同樣做廁所瓦仔, 唔計面果浸瓦, 底部防水批盪手工都可以相差天淵之別, 簡單可以直接英泥寶溝英泥當係做左防水呃你都得, 個師傅同你講我做左幾十年防水食鹽多過你食米洗撚你教

但真係認真做可以睇到好仔細, 如防水前洗乾淨牆身地面, 有冇批角, 用咩物料, 防水油幾高,油完防水有冇試完水先做批盪、啲業主離一味想平靚正做完出黎漏水又走出黎訴苦,做之前冇夾好點做, 做完奶晒野叫救命又發現冇簽過任何文件搵鬼幫你啦
好多納米單位都係咁架 兒登仔
呢樣真 上手搵設計公司做裝修 五年後我接手仲好新 自己換下燈,龍頭,座廁,電器 都住得下
成日讚自己啲設計 明明就唔靚
不過我都信佢老實有交帶既 黎緊屋企有小裝修 都想搵佢 不過驚佢嫌太細單唔接
呢個係業主問題 邊撚個叫佢買咁細間
AVA61 AVA系列出名細 酒店房 比你訓到人都擺唔到野
"呢d係技巧,唔係花巧"
有黃師傅俾新手了解下當中古惑野係好事
呢行成日有D 唔夠班既扮判頭
睇到𠵱part我都R撚晒頭
係度吹毛求疵
有邊個唔想個浴室擺埋個按摩浴缸
但個地方得豆腐膶咁大,佢想點整大個廁所
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞