LIHKG 箍牙集中討論區 48

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
ching可唔可以講邊個牙醫整$5000 3副

手勢OK呀
琴日係伍醫生拆完箍 戴緊hawley retainer
覺得唔係咁好睇 又有舊野係口咁

想轉vivera 問咗要8000蚊3副
有啲貴但心思思
你睇下#802
裝哂橫顎桿+下顎舌弓
橫顎桿係講野痴脷筋元兇
同埋食麵啲麵條'浪'住哂好辛苦
今日拆終箍,但拆完之後上排嘅牙好凸出嚟有冇人都係咁,利申我係冇剝牙
我上排牙右面爆犬齒+左面少咗隻犬齒(匿埋咗喺啲骨到冇生出嚟 )
下排牙就左面爆犬齒,其他牙都齊
另加深咬問題(牙骹左右唔同位)

岩岩consult咗普通科太子陳x菲 (我想箍隱適美)
佢建議上排直接脫犬齒爆牙,咁上排就好快箍好(因為本身都算齊)
下排左面脫爆嘅犬齒,右面脫小臼齒
我問佢脫犬齒會唔會影響面型(上面post個youtuber脫晒4隻犬齒塊面好似凹咗咁
佢就話脫完爆牙塊面會平返,冇兩隻牙頂起咁
另我問下排一邊脫犬齒一邊脫小臼齒會唔會唔平衡,佢話因為要對返上排咬合所以建議咁樣安排
聽完有啲hesitation,始終咁樣脫法我就得返一隻見到嘅犬齒
不過陳醫生真係好溫柔

我另外book咗伍醫生9月尾consult
睇吓專科會有咩建議

陳醫生ard 50k,伍醫生大概75k (約consultation個時姑娘大概報價)

有冇人試過爆犬齒都係直接脫犬齒
其實唔洗驚
係打麻醉嗰下痛,你當係比魚骨拮親個口咁
剝嗰陣會feel到隻牙比醫生剝緊出嚟但唔痛的
想問趙醫生剝牙幾錢隻?
未拆個時唔覺咩?
700普通牙
1500非開刀智慧齒
冇咁勁
有個箍係度可能會冇咁覺眼,本身係咩問題箍牙,同埋點解唔剝牙?

一係你po相上黎睇下,可能旁人睇唔覺眼
我少少嘴突少少哨牙,但近年係個牙骹出事,左右面加講野唔清楚,有冇人都係因為咁而箍牙? 定係要做埋正顎手術?
consult 咗兩個牙醫 一個普通科 一個專科
兩個都話我個嘴唔算突所以唔同我箍
但係自問自己嘴舊骨真係突 想縮返入去
有冇人同樣遇過呢種情況
有無圖
文字討論好難
普通科consult都要3000都咁大咬
consult過兩個專科都係1000-1500
同埋接近7萬搵專科算啦依個價可以箍專科
大概咁 都係過咗e line
多謝你覆我呀。我係搵梁宛莊醫生箍,我唔係好記得exactly幾多錢,佢quote比我用鐵箍應該係55k-58k,總之唔過60k,但因為我用陶瓷粒粒,所以加多6k。三粒骨釘另加7500,retainer要額外比錢。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞