LIHKG 箍牙集中討論區 48

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
剝完一邊 另一邊要兩星期後 再要等上箍
依家柒到喊
箍過二次牙既過來人分享
本身都幾嚴重既哨牙,但牙都算幾齊。

第一次箍 - 康x堂
2016年10月 - 2019年1月
用隱適美,正係剝上邊二隻智慧齒
雖然呢間野惡評如潮,但我自己感覺就冇網上講到咁差 (可能我唔係對果位游醫生),起碼佢真係有幫我改善到好多。
但當然好多野就好似網上所講咁,呢間野太commercial,所以有得揀都唔好揀
咁其實箍完都有好大改善,但就變左好整齊既小哨牙咁,有D似哨牙港姐雷莊兒D牙咁,同埋有小小咬合不正 (本身冇),同埋牙骨有小小近邊緣位 (應該因為格硬收入去既緣故)
咁本身覺得都OK,同埋都唔想再箍,所以就冇加箍落去。

第二次箍 - 中環某專科男牙醫
2020年7月 - 現在
用透明粒傳統箍,剝上邊二隻小臼齒
係,仲箍緊,咁點解再箍,就係因為睇到相覺得仲係好哨 ,加上又有COVID,可以帶口罩,咪諗住試下傳統。
而家箍左二年,其實上邊仲有洞....仲未收哂 (對上果次仲同我講基本收哂,但其實起碼仲有1/3牙位,我叫佢再三睇,佢先講仲有1-2mm好快收哂)
當初,一開始consult仲話應該唔駛二年,而家我照咁睇如果今年內搞掂已經偷笑
我就咁睇專科其實同普通科分別唔大,不過似會更加著重係咬合同埋牙骨同埋個整體性,普通科真係好似正係睇外觀多。
所以如果唔太嚴重,真係唔駛信連登仔講一定要搵專科,好多時都係睇運多
就咁睇,冇第一次箍睇到個改善咁大,就咁睇好似入左小小而已,但而家咬合完全冇問題了。
同埋箍傳統會好想快D完,隱形就冇呢種感覺,因為隱形真係唔覺自己箍緊牙咁。

總結:
1. 對於我黎講,二樣都係唔痛。反而隱適美有種箍緊既感覺,姐係比傳統更加有感覺。(唔知關唔關第一, 第二次箍)

2. 有得揀,一定會揀隱適美。
老實講,如果唔係有口罩,我箍第二次係會相當後悔。真係箍傳統,你會冇自信/唔敢對住人開口講野,我而家二年都係咁。
其實你箍牙都係為靚,但箍傳統就好似本末倒置咁,將自己整柒一個好長既時間。

3. 預左一定會delay,牙醫同你講果個時間,你加番7至13個月就差唔多。

4. 唔好以為箍左就會D牙好靚,好睇你本身牙型係點,亦都唔好以為牙靚就會樣靚,都好睇你本身個人。
想問下箍牙唔箍最後隻大牙係咪正常?
而家最後隻大牙同尾二隻大牙越嚟越開
每次食嘢都攝好多嘢入去
無圖好難講
同埋你穩陣起見都係搵多個牙醫seek 2nd opinion

至於fix1個問題
比你睇幅醫生畫嘅公仔圖

其實醫生都係香港人嚟
香港人特色係咩相信大家都好清楚
出到嚟返工無人想做多d嘢
大部分都係做盡基本嘢算
無論牙醫定gp果d醫生其實都係一樣
唔好神化醫生醫生都係人嚟

專科最多叫考慮嘅嘢多d
但真係佢只要箍到齊又無咩大問題其實好多都算架啦
我第1個consult嘅專科牙醫直頭就咁幫我拉埋算
佢係最快可以箍好但就無考慮其他問題

That’s why箍前真係最少consult多1個
呢樣嘢好緊要
如果2nd個牙醫都無提出個問題你就會知個行規係咁玩
個個牙醫都係用差唔多方法處理
即盡量係現有基礎上箍齊拉埋&改善個嘴凸就算架啦(除非你d牙本身有嚴重問題,一般避免上身,佢地d大部分都會同你講清楚)

其實除非你一開始consult時deal好
否則就我自身經驗會建議大家唔好期望太多
通常移動牙齒都已經會令到牙槽骨有少少吸收嘅情況
但如果用埋骨釘
會再快咗&大力咗同再拉入咗
一般會再吸收多d都好正常

其實骨性好多箍完後上面都係凹凹凸凸地
但凸有凸好處
就係個樣會後生d
我身邊有人選擇箍完磨埋骨
咁就會平再多d
好似咁

如果嚴重骨哨係要正顎先會有最理想效果
之不過正顎都好多風險
如果唔嚴重就算啦唔好做
唔價得搏
中環某專科男牙醫
姓咩 黎緊我都去中環箍
你果個姓咩?
其實so far ok, 暫時睇唔到咩大問題
唔同
有冇剝牙啊?
你牙醫有無講已經將d牙收入緊?如果未開始收入既話,係仲係會好凸
大家有無試過固定器唔岩位
好死唔死呢幾日唔知熱氣定點
牙肉有小小發炎舊牙肉大舊左
帶固定器就壓住啲牙肉攪到勁痛
我cool普通科
未試過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞