LIHKG 箍牙集中討論區 48

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
成人擴弓同小朋友係有分別
了解咗人體構造就會明
本身上顎由兩舊骨組成,一左一右
小朋友時期兩舊骨係分開嘅,所以擴弓容易好多
成年後兩舊骨會「生埋一齊」(中間只有一條幼gap)
擴弓需要將兩舊骨再次分開先得
所以比較困難同有機會失敗
當時我個醫生沿住條gap鑽咗幾個小洞
做成weak point, 令舊骨易啲分開
我上YouTube見過有外國人分享自己失敗嘅case
做第二次先分開到

至於外觀影響/治療方向就要你同醫生自己傾啦
骨釘易甩
好 麻煩曬
本人比較瘦 塊面兩邊其實都凹咗入去
因為其實都係佢建議擴少少之後再磨少少
所以我都諗住相信佢嘅意見XD
同埋我見大家都係話剝牙嘅效果會好啲 但係搵嗰兩間兩間都唔見意我剝 我都好無奈反而唔係太亂都唔係好事
如果亂 至少可以諗都唔諗就剝四隻再箍
明白 麻煩你🙇‍♂️
尖沙咀有無箍隱適美既好牙醫介紹
非打手
但真係想去呢間整有無人知佢講呢個牙醫係邊個
(佢唔覆人的)

https://youtu.be/TOcdPGeMevc
你本身面都凹咗入去
如果你剝左牙會更加嚴重 對外觀黎講唔係一件好事
千其唔好見人話剝係好啲就跟都係case by case
我用隱適美自帶擴弓,其實效果都幾好架啦,無必要再用傳統擴弓器
佢箍到咁都想去整?
好耐之前係ig問過佢
骨哨但啲牙好齊
落骨釘係咪都要至少年半拆箍?
下年移民
同唔同意學童牙科保健應推行強制「箍牙」?
https://lih.kg/3104908
隱式美嘅固定器大家係整幾錢架?
最近想換過個,依家個個都用左成年。同埋最主要係之前牙醫用石膏粉個啲去做模,整完就掉左所以冇哂Record,希望可以Scan翻個留個電腦record
有無人箍黎永輝
箍緊 箍左第三個月 幾正常 進度都ok
呢個剝虎牙箍 個嘴好似塔塔地
文長 不過都想分享下
份工要不斷講嘢
箍傳統是否好不智
上星期六拆完箍
要等一個星期先拎到retainer
好驚啲牙走位
箍鐵線?想問拆前同拆後個嘴外觀有冇咩唔同?嘴唇有冇再入啲?
我箍傳統金屬無影響講嘢
所以應該因人而異
拆完箍唔係會戴住傳統有鐵線嗰啲固定器頂住先嘅咩
話說我兩個星期前去過某牙醫嗰度consult箍牙 順便照埋X光打牙模
約咗時間下個月返去睇結果
但係呢個月我想consult多幾間先
唔知可唔可以去攞咗個x光同牙模先…同佢講話我要去其他牙醫嗰度consult下 會唔會好尷尬…
佐敦趙子殷都唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞