LIHKG 箍牙集中討論區 48

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
箍牙Q&A credit to 施華朗尼馬達巴打
歡迎一齊集思廣益

Q:想箍牙,搵邊個好?
A:一般建議普通科牙醫或者牙齒矯正科專科。
名單呢到有:
https://www.dchk.org.hk/tc/list/list.htm

Q:普通科同專科有咩分別?
A:專科醫生成為普通牙醫後要進修多最少六年,可以處理複雜既牙齒問題,收費亦較貴。

Q:箍牙一般有咩種類揀?
A:主要有傳統或者透明(隱適美)。

Q:治療費大約幾多,包左D咩?
A:
普通科 - 傳統約$30000起,透明(隱適美)約$40000起
普通科收費一般已包括治療前X光片及牙模,箍牙費,一副固定器,箍牙所需之相關牙科費用(例如:剝牙、補牙、洗牙等)
專科 - 傳統約$50000起,透明(隱適美)約$50000起
專科收費一般只包括治療前X光片及牙模,箍牙費,一副固定器
**個別醫生收費會有不用,詳情請向診所查詢

Q:想開始箍牙、療程係點?
A:首次諮詢(免費至過千元,部份會於治療費扣除) > 制作矯齒記錄包括X光片、相片及牙模(一千至數千元,一般可以於治療費扣除) > 醫生提供治療計劃(免費) > 展開療程

Q:廿幾歲先黎箍牙,會唔會太遲?
A:唔少人都係呢個歲數先箍

Q:有咩醫生、診所要小心?
A:康齒堂、網上遙距箍牙、淘寶
箍左都半個幾月
感覺上已經適應曬
唔會覺得刮肉 牙臘都唔洗用
但有時d鉤會鉤到d肉
應該都吉左個窿出黎
但唔覺得痛就冇理佢
但正常上門牙有少少微微向外傾係正常架喎,收太入會好凹會好似婆婆咁
有無鄧神醫收費表 要剝5隻
咁多隻?
你有冇嘴突
想問下佐敦匯賢趙子殷好唔好
為咗靚少少
冇咗四隻牙 自己諗吓
不嬲大部份人都要剝如果唔係點有位
我諗我係比正常嘅斜多少少 因為係牙醫主動提起有呢個問題 我睇返自己箍牙前嘅側面相都覺係明顯斜咗出去 不過就不至於嘴突 但因為我原本有兩三粒牙係生得後咗 而家箍咗幾個月已經排齊返 變相啲位係逼咗 我怕箍完會變好齊嘅哨牙
我就係箍緊佢 好搞笑
用隱適美
每一次換箍會用app scan比佢睇
跟住佢再決定我換唔換下一副箍
有幾次試過要戴返同一副箍戴多一個禮拜
咁變相下一次覆診時間會推遲咗
打去改覆診時間
比起我預計戴晒手頭上嘅箍要再遲多2-3個禮拜先比到個位我覆診
變相我手頭上最後一副箍要起碼戴多2-3個禮拜
永遠即係識同我講無位 醫生好full

我問佢第二個醫生得唔得
佢又話唔得 一定要趙醫生 因為係趙醫生嘅case
我話 下 箍牙前剝咗幾隻牙都唔係趙醫生啦
點解個陣又可以唔係趙醫生
佢又話 係趙醫生嘅團隊就可以
真係龍門任佢搬

後尾同身邊嘅朋友傾開
發覺人哋嘅診所會預留一啲位比箍牙覆診嘅客人
如果我一早知每一次覆診都要推遲多2,3個禮拜
我絕對唔會揀佢
同ching差唔多
醫生話本身啲牙齊 剝牙會牙肉收縮
但係磨牙嗰樣唔會有咩改變
姐係箍嚟都無用

Google 完嚟 呢樣嘢係咪就係骨性暴牙
有無人箍荃灣梁達志?
覺得佢好唔好?
係咪多數植牙/箍牙都唔洗一炮過比曬咁多錢?
箍牙就係多數都係比首期 之後每次複診比少少咁樣
植牙就唔知
有無話剝完牙等幾耐先可以上箍?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞