LIHKG 箍牙集中討論區 48

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
咩上釘?你講骨釘?
傳統果隻金屬粒粒
咁咪即係上箍
我以為粒粒同條鐵線可能會分開上
啫係我得番一個星期可以大魚大肉
同一日上的
所以有咩想食好快啲食
啱啱上咗橡根勁痛又勁麻煩橡筋要用幾耐㗎
一個禮拜
想問下正常復診完果幾日排牙會酸軟
跟住過左幾日就冇咩感覺
但又過多幾日突然又覺得前排牙某一兩隻牙酸軟係咪正常
伍好似有幾個診所 想consult應該打去邊間問
荃灣嗰間佢一星期會喺度三日
想易book覆診時間就揀荃灣
終於買咗水牙線機,未慣點用搞到周圍濕哂
本身箍緊一個普通科牙醫就黎兩年,陶瓷粒49k, 尾數比淨五千。

開頭個牙醫拎左個牙模出黎話箍完就會變到好似個牙模咁,而個牙模其實係佢其他客既完成品, 同埋話我哨牙 啲牙好逼要mock 4粒牙

我見佢個牙模大致上睇到都齊但唔係話超靚 因為我本身都唔係完美主義者
加上見依度舊post有幾個巴打都有箍緊佢就去馬
但最近我察覺到我自己有後牙單側錯咬問題所以問佢到最後係咪會fix埋依個問題

問到佢先至話 處理唔到架 要做手術 食到野就得啦 你本身以前都係咁樣
但最開始既時候完全冇提到依樣野

依加已對佢失去信任 淨係想要一排健康整齊既牙齒係咪真係咁難 有冇巴絲打幫到我
唔剝牙呢樣野…
我本身想剝,係個醫生話唔好剝,最後個結果就有點突出黎,提過呢樣野,佢就幫我磨下牙(之前已經磨過),最後其實可能入左少少,但唔係咩明顯效果,所以我都後悔磨太多。醫生到依家先改口風話要剝牙先解決到,我都唔知點

我諗…你可以同醫生傾下究竟你再磨牙係咪真係可以令門牙收入到你想要嘅位。如果可以,你再考慮值唔值;定係話其實唔可以,係要剝牙先解決到。
睇人既
我上箍第一日就去食牛扒
記住買牙縫刷 唔係食完飯/麵會攝晒係牙箍
暫時唔覺有咩特別,但以後就唔知
啱啱開始用橡筋,3/16 4.5oz痛到仆街,想問哩隻算好細力定已經大力帶咗1日都仲未可以開到口講野,如果再加大力度應該啞咗
知唔知多數要帶幾多個月好難頂呀
後日仲要第一日返新工
乜都冇講,上咗橡筋就扔包橡筋俾我叫我日日換,然後就趕咗我出去
咁耐!仲諗住帶幾個月就完,佢一開頭話今年10月鬆啲就會箍完
點解要換咁密你而家用咗橡筋幾耐?
我都唔肯定咩階段,我而家箍咗9個月但剝牙個4個位仲有少少牙縫未埋曬
有無人箍過許耀文?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞