LIHKG 箍牙集中討論區 48

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
伍富山consult要1500
專科consult係咁下上價
但留意過梁達志100 鄧連長400 都係專科
差咁遠
梁我都consult過佢100蚊唔係淨係包目測consult咩
Consult正路都要照x光同整牙模先比到個詳細plan你
而照埋光x同整埋牙模就要過千啦
又係呢條hihi
我排牙就係俾佢搞衰咗
排唔齊
上下牙之間有窿
唔對中線
我之前都consult過佢,嗰陣覺得佢幾好,佢同我講佢教過好多個專科醫生,黃醫生呀莫醫生呀都教過,又話佢好憎d無醫德既箍牙醫生,搞衰病人d牙,佢話之前停過一排唔接二次箍牙case,因為d恐怖x ray圖令到佢發噩夢,係近年先開始接返。我嗰陣覺得佢好有醫德,講野好有說服力,連登又有好評,差d就揀左佢,估唔到宜家變到咁hea
咁你有無搵另一個醫生箍返好佢?
真係勁傷心到箍完就賴你本身係咁,一開始又唔講有咩限制
聽落佢都唔肯再箍返好,或者咁講,如果係箍得好,根本一開始唔會出現呢個情況,可能搵過第二個箍會冇咁哂時間
其實骨哨箍出嚟係骨頭部分未必會跟住收縮埋去
所以覺會有好多人要做磨牙糟骨手術
骨哨嘅人如果牙槽骨無隨牙移動收縮
係會表面仲凸
你睇有好多人仲要follow up 做正顎舊骨先會移到佢個位
巴絲係咪呢種?
我自己經驗就1dd醫生
有d係唔會講
有d會講
你果時如果consult超過一個專科嘅話應該都會發現佢地都無講??
我consult過3個有1個淨打算幫我拉埋就唔理我
另外果兩個就有提到磨骨手術呢樣嘢

佢consult時應該會問你打算點/想改善d咩
如果佢做到你當初提出嘅嘢嘅話,咁就會難d同佢拗
同埋我無get錯應該係你開始時無主動提話咬合問題?如果你無嘅話可能係未必砌得佢入,因為患病某程度上有責任披露你已知嘅情況/病史

都替你覺得難過
同想像中落差大大地你應該都好失落
但就咁聽你個case似似地比較難搞
呃飯食建議開全名,要做SEO
蘇麗英lihkg
蘇麗英 箍牙 伏
蘇麗英箍牙好唔好
蘇麗英牙醫好唔好
我未箍前少少骨哨
後尾去咗睇個cwb個專科
Overall都算箍得ok

上下牙有窿 成排上牙”咩”向一邊
呢2樣嘢如果對比箍前相&牙模無但依家有咁樣好唔掂bor
咁樣嘅話我係你唔會比佢拆箍
佢唔搞返掂呢2樣嘢我唔會放過佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞