IT 界討論區:幫手換水呀(13)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
IT – 你讀,我請! IT - You Study, We Hire!

https://www.youtube.com/watch?v=2mAW_GeWDBg

https://lihkg.com/thread/323165/page/1?post=9388cc7ff9547419176e9aa13771233d85b355aa

爽,近排無線有個節目煲緊做地盤
宜家政府開始煲IT
等呀豬呀狗都入

小弟岩岩grad
英國讀完CS返黎
有1st hon
FYP寫左個叫的士既網站(用php, javascript, mysql ,google maps api,當然有html同css)
拎A(78/100)
另外有讀java, C, Swift, perl
自學左C++
係得咁多
0工作經驗

想請教幾個問題:
1. 其實係咪香港都係讀差唔多既野? 因為睇你地討論見到有啲languages同埋terms直頭聽都未聽過. 我連big data都未聽過

2. 我識以上既languages有咩野工適合? 除左programming之外都有讀過e-commerce同埋algorithms果啲.

3. 自己想入科學園做, 因為半政府係5天工作同埋交通方便. 睇過啲招聘雖然會請fg, 但多數13-15k. 係咪算低?(上面話u grad+白紙16k). 同埋1st hon有無得叫高少少

我打完都唔係好清楚自己問緊咩唔好意思
跪求各位巴絲教路
小弟岩岩grad
英國讀完CS返黎
有1st hon
FYP寫左個叫的士既網站(用php, javascript, mysql ,google maps api,當然有html同css)
拎A(78/100)
自學左C++
係得咁多
0工作經驗

想請教幾個問題:
1. 其實係咪香港都係讀差唔多既野? 因為睇你地討論見到有啲languages同埋terms直頭聽都未聽過. 我連big data都未聽過

2. 我識以上既languages有咩野工適合? 除左programming之外都有讀過e-commerce同埋algorithms果啲.

3. 自己想入科學園做, 因為半政府係5天工作同埋交通方便. 睇過啲招聘雖然會請fg, 但多數13-15k. 係咪算低?(上面話u grad+白紙16k). 同埋1st hon有無得叫高少少

跪求各位巴絲教路

what u in uk?

某出名球隊u
英國排名20~30
小弟岩岩grad
英國讀完CS返黎
有1st hon
拎A(78/100)
自學左C++
係得咁多
0工作經驗

想請教幾個問題:

跪求各位巴絲教路

咩u

Btw,fyp 做寫web

某出名球隊u
英國排名20~30

Leicester u

某出名球隊u
英國排名20~30

Leicester u

唔洗估, 估中冇獎

其實個fyp個網唔係重點. 主要係要設計點樣分配啲的士比啲客係最有效率. 仲要做個模擬器去compare普通順序分的士(的士排隊等order)同埋我既algorithm(其實只係計每部的士同個order既距離之後分配最近果部比佢). 模擬器會產生啲隨機既起始位置同埋orders,再計快左幾多 , 重覆幾百次再take avg. 最後係快左接近一陪.

就咁寫個網一定唔會拎到A

某出名球隊u
英國排名20~30

Leicester u

唔洗估, 估中冇獎

其實個fyp個網唔係重點. 主要係要設計點樣分配啲的士比啲客係最有效率. 仲要做個模擬器去compare普通順序分的士(的士排隊等order)同埋我既algorithm(其實只係計每部的士同個order既距離之後分配最近果部比佢). 模擬器會產生啲隨機既起始位置同埋orders,再計快左幾多 , 重覆幾百次再take avg. 最後係快左接近一陪.

某出名球隊u
英國排名20~30

Leicester u

唔洗估, 估中冇獎

可唔可以解答下我仲好

某出名球隊u
英國排名20~30

Leicester u

唔洗估, 估中冇獎

可唔可以解答下我仲好

18k+

去做startup

某出名球隊u
英國排名20~30

Leicester u

唔洗估, 估中冇獎

可唔可以解答下我仲好

18k+

去做startup

fg真係會18k+咩
我真係咩都唔識. 求認真解答

某出名球隊u
英國排名20~30

Leicester u

唔洗估, 估中冇獎

可唔可以解答下我仲好

18k+

去做startup

fg真係會18k+咩

Leicester u

唔洗估, 估中冇獎

可唔可以解答下我仲好

18k+

去做startup

fg真係會18k+咩

Leicester u

唔洗估, 估中冇獎

可唔可以解答下我仲好

18k+

去做startup

fg真係會18k+咩

可唔可以解答下我仲好

18k+

去做startup

fg真係會18k+咩

你覺得咩叫識好多

可唔可以解答下我仲好

18k+

去做startup

fg真係會18k+咩

你覺得咩叫識好多

可唔可以解答下我仲好

18k+

去做startup

fg真係會18k+咩

你覺得咩叫識好多

識極你都唔會覺得識得多
科學園係一個office區域嚟
唔係一間公司.......
定係你想講果間應科院?
間嘢個CEO同CIO都啱啱跳咗槽.......
科學園公司出名伏
科學園公司出名伏

點伏法?
見返5日又好似幾穩定咁

可唔可以解答下我仲好

18k+

去做startup

fg真係會18k+咩

你覺得咩叫識好多

識哂就唔係 fg 啦

Leicester u

唔洗估, 估中冇獎

可唔可以解答下我仲好

18k+

去做startup

fg真係會18k+咩

可唔可以解答下我仲好

18k+

去做startup

fg真係會18k+咩

你覺得咩叫識好多

識哂就唔係 fg 啦

你又幾有道理
科學園公司出名伏

點伏法?
見返5日又好似幾穩定咁

好多都5日架啦
科學園咁多start up緊係伏
政府帶頭推但係繼續contract
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞