IT 界討論區:幫手換水呀(13)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
其實點分vendor si同inhouse

想問學openstack 有無前途?

香港有無公司做緊??

你問左2次 幫你推

香港有無公司做緊??

你問左2次 幫你推

可能真係用撚用

香港有無公司做緊??

你問左2次 幫你推

可能真係用撚用

無聽過
感覺香港公司多數都係做frontend 加簡單web base backend 多

香港有無公司做緊??

你問左2次 幫你推

可能真係用撚用

無聽過
感覺香港公司多數都係做frontend 加簡單web base backend 多

好少做 cloud 的
頂多賣 solution

Vendor 同si 都係靠it 維生既公司
接人地project 去搵錢
Si 會比vendor 做多少少 例如做埋硬件野 由頭包到落尾
成個project 可能係si 公司接 入面有唔同vendor 做唔同野 si 就將佢地合番埋咁 我理解會咁
Inhouse 公司多數都唔係it 公司 唔係靠it 人維生
就好似你入retail 公司做it 你就係inhouse 咁啦
有錯勿屌

香港有無公司做緊??

你問左2次 幫你推

可能真係用撚用

無聽過

好少做 cloud 的

cloud 大陸好hit

香港有無公司做緊??

你問左2次 幫你推

可能真係用撚用

無聽過

好少做 cloud 的

但用唔用 openstack 又係另一個問題了

香港有無公司做緊??

你問左2次 幫你推

可能真係用撚用

無聽過

好少做 cloud 的

除左香港呢啲第三世界國家,仲有邊到cloud係唔hit

香港有無公司做緊??

你問左2次 幫你推

可能真係用撚用

無聽過

好少做 cloud 的

香港仲起舊鐵,死左換另一舊鐵
openstack open source 應該好多人玩先係
玩左一個月覺得好正

你問左2次 幫你推

可能真係用撚用

無聽過

好少做 cloud 的

香港仲起舊鐵,死左換另一舊鐵
openstack open source 應該好多人玩先係
玩左一個月覺得好正

Si 會比vendor 做多少少 例如做埋硬件野 由頭包到落尾
成個project 可能係si 公司接 入面有唔同vendor 做唔同野 si 就將佢地合番埋咁 我理解會咁
Inhouse 公司多數都唔係it 公司 唔係靠it 人維生
就好似你入retail 公司做it 你就係inhouse 咁啦
有錯勿屌

Vendor多數係指service/product provider,唔一定全包,可能只provide舊鐵。而si多數係做total solution,搵vendor distributor攞貨做value added service比個客,多數project based。inhouse好易理解,你個客係自己公司,dev/ ops/ support都會有。

砌機做例子,你同C公司砌部i7 RX580機。intel係cpu vendor,amd係display card vendor,C公司係si,C公司inhouse就負責main住website, server, POS。

有錯勿屌

Vendor多數係指service/product provider,唔一定全包,可能只provide舊鐵。而si多數係做total solution,搵vendor distributor攞貨做value added service比個客,多數project based。inhouse好易理解,你個客係自己公司,dev/ ops/ support都會有。

砌機做例子,你同C公司砌部i7 RX580機。intel係cpu vendor,amd係display card vendor,C公司係si,C公司inhouse就負責main住website, server, POS。

明白哂唔該巴打

我vendor inhouse都做過
而家做緊inhouse
唔想再做vendor

移民機會

移民機會

狗也不屌

利申 擾敵

移民機會

狗也不屌

利申 擾敵

日本打工應該仲慘過係香港番工

移民機會

狗也不屌

利申 擾敵

日本打工應該仲慘過係香港番工

準備定係公司過夜

it狗想有養老full package? 做到cto/cio可能有既

it狗想有養老full package? 做到cto/cio可能有既

想問下各位巴打,
有無現成質素良好既 nodejs backend
- 比較好既 Login Flow (OAuth2 / JWT)
- 有 table + demo data (e.g : login, user, article...)
- Restful API output (e.g: GET POST PUT of 以上 table)
- Mongodb

最好 clone 落黎 run 就得, 因為想主力搞 vuejs client-side
見工間公司叫我帶身份證住址證明copy有冇伏
大公司黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞