Model 3 / Y 集中討論區 (3)

1001 回覆
6 Like 7 Dislike
6後前4同7後前3嗰啲啫係有咩分別?
我未揸過四驅
係穩定啲only?
係唔係每次過灣都會一定自己動四驅?
用四驅 濕地 過灣你好明顯有信心穩陣好多基本上每次轉灣都會,除非個灣微到好似直路咁
始終後驅推動係 動力來源,如果平時前驅車 你會feel到扯住你行。後驅就有人推你咁。但問題黎啦,如果純前驅車,但後座/後車身重,當車速高就有機會擺尾!而純後驅就入灣 就有機會推頭,變相入灣角度唔準,因為動力都係後面!呢d經常發生係油車身上,因為油車本身輕過電車好多,所以電車將電放係車中間底為左平衡番車身重量,達到過灣穩定功效!

但亦有缺點,好似純後驅SR,要知道電車係 低扭,加速勁,如果過灣果陣你捉唔住one pd 時機「將放腳收電油」就好有機會發生 推頭/入灣唔準情況!!

所以高一階既車都會有四驅,其實就係避免以上 推頭/擺尾 問題!

亦有好多bro一開始揀LR係因為用盡政府稅!因為多幾萬 多個四驅真係好抵!先唔理轉灣問題,你睇返LR/P版 其實Motor 係一樣,車身重量都好接近,只係鈴太小,多左尾翼,鮑魚唔同,low低多小小!但SR就輕好多!

同埋SR都比官方由原先5.6改左做6.9,如果好似台灣咁出加速包,我相信LR係可以去返4秒內

最後都係睇你個人要求,想要安全啲,加速度快啲,入灣有信心就LR/P
計埋里數 必定LR

希望幫到你
Thanks
我都係優先隊,不過我覺得最後都係無分別
希望我估錯
我問個DT佢話係另一條隊....雖然我覺得你講既都似似地
我都問過。不過佢本身都亂派車,有冇隊都係一個問題。
連幾時有消息都答我唔到, 俾個range成5個月咁長.
搞到我舊車都賣左仍然未有車拎
咁衝動,有車拎先賣都唔遲啦
點知佢咁耐, 如果我訂架寶馬加option都係3個月收車.
而家4個月都未有
條優先隊咪一樣咁長
我諗都有好多間呢啲公司
冇錯
想請問 wall connector 幾時會同我裝,9月中攞車了~
點解有人三月訂mY SR 黑色
八月就有車拎
係咪因為佢係utuber??
其實簽完第一次文件有冇話幾時會拎到車?
聽聞有YouTuber隊,好似coffee都係呢條隊,聽聞2-3個月已經耐,快既1個月有
果然係亂q 咁黎
殘廁gathering隊
我地平民隊 要比d有錢有名望既人 打晒尖先到我地
邊個youtuber
好似係4月訂,搵下Tesla Model Y新車開箱
成日教人睇樓果個
希望係sr條隊快啲
https://youtu.be/racqSfXXU7g

應該喱條片,2022 3月訂,8月收車
真係仆街,大把人等左好耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞