Model 3 / Y 集中討論區 (3)

1001 回覆
6 Like 7 Dislike
香港咁多人渣Tesla 各車主簽名行動
建議運輸署開翻娛樂系統
再整個千字文書解釋安全性
可能得既……
same here
少啲人訂工廠咪造少啲
X3
我睇外國有YouTube KOL話唔建議叉足100%,因為如果叉足100%果下Regen會蝕左 ,唔知啱唔啱呢?
唔建議叉過80%只限LR同P版,SR版反而越常100%越好
LR同P叉足100%會減弱regen目的係想舊電再有額外電,不過好似最近OTA更新後減弱左既力度部車會自動用傳統brake補翻
model y 上會 揀咩好
咁其實LR P 唔去到100 去到95 都夠空間比佢regen番電?
你買2手定全新
依個問題真係要等有車實際試過既巴打答你,我只係做多啲功課既排隊人士
實際黎講應該比較少人叉到95%,傷電+叉得慢
如果行8成公路 一程35km 會跌幾多%?
如果都跌3-5% 咁我叉到93-95%揸完得返90%泊車其實會唔會傷電
傷電係講叉過某個%已經傷
全新
其實講既傷電係因為超過90%三元鋰電內阻就會大增,阻力一大就會發熱而電池化合物最怕熱,熱得多化學反應咪減低變容量不足就係所謂既傷電 放電同一原理所以激踩到過熱系統會限制輸出就係保護舊電

鋰鐵放電力大所以充爆都唔驚傷電
新手一問
1. 依家本身冇車,車行係咪都會幫到你搞一換一?
2. 一換一正常會平幾多
3. 依家model Y downpayment 50k 加一換一 每月大概供幾多?

好詳細
btw搭單問磷酸電叉到100%係咪唔影響regen?
Update左會係點架?
1. 係 預8 千
2. 咪慳左稅 你上official website 唔周車款 唔同價
3. Down payment 唔洗50k 唔同車價月供唔同
供5 年 同3 年 月供都唔同
希望快d 有消息
無,只係update返條尾數個金額囉
請問一下
如果交支票3萬
係咪要去門市交?
隔熱貼用邊隻好?
3M
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞