Model 3 / Y 集中討論區 (3)

1001 回覆
6 Like 7 Dislike
睇你自己駕駛習慣
LR全時四驅, 有人覺得安全啲
今代SR變慢左0-1要6.9秒燈位彈射未必贏
我覺得平時揸車唔進取跟牌+20之內行SR夠用
落雨都劈住行先要買LR保命
唔係全時四驅
需要時先會介入
可能官網寫錯,同埋門市啲sales都答錯
我之前都以為係
但問過幾個門市sales同試車都話唔係
想問下落左訂之後,要到幾時個app先會出 Est. Delivery Time呀?
中陸電 vs LG電
後驅 vs 四驅
冇霧燈 vs 有霧燈

差9萬 自己睇下介唔介意
不過其實SR支那電用果種電池技術好多方面其實好過LG電果隻電池技術
信得過咪ok
Long range 係需要時介入,得全後、7:3、6:4 , 後使用率多過前
鋰鐵電vs三元鋰
鋰鐵電優點爆炸力勁,可以長期充100%同放到0%都唔會對舊電有太大影響;缺點壽命短D同唔凍得
三元鋰優點儲電量高同比較凍既地區都唔會太走電,缺點唔可以長期充爆同過放

不過所謂唔凍得係講緊零下10度以下,香港都極小機會零度以下

之前差4-5萬就無理由唔買LR,但差10萬就寧願拎黎改車
其實磷酸鐵可充電循環次數都高過三元鋰同埋衰減率都低過三元鋰
三元鋰除左同一電池重量下會多電過磷酸鐵同埋極凍地方表現好過磷酸鐵外其他輸曬
Sr 係後輪驅動個駕駛感覺有冇唔同
4驅係安全d?
叉機自己屋苑冇得裝,有得放quota出去?
但要報地址…
通常落雨地濕先感覺到尾轆車同四驅分別

尾轆車濕地轉灣唔好太大腳
磷酸鐵要睇配方,如果係A123個間公司就應該係
門市SALES好清楚講前摩打係大腳油, 甩先會出力
6月中加價前一日落$2000訂,6月尾比埋$30000,應該預架車幾時有船期 出年一、二月有冇
Model 3 LR
差唔多啦 你預半年起錶
同你一樣加價前訂Model 3 LR
拎車個日可能相認
樓上加錢揀LR 因為咩原因
好多人都捒LR都係呢幾種原因
始終四驅落雨又安全啲
再加上屋企無得差
就算玩幾年再賣 LR都價都係穩過SR
想搵2手私人盤,邊度睇易搵d
Same, model y SR
MY SR仲未俾3萬
咁耐?我比完2000 5日後比埋3萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞