Model 3 / Y 集中討論區 (3)

1001 回覆
6 Like 7 Dislike
想問下屋宛裝唔到wall connector
有冇得放左佢架?
住址個啲點搞?
個delivery advisor 真係不得了
Home charging 個program 最尾一日先通知我就過期

有無人係同一個advisor Heiman Cheong
唔記得講車都未有
打去TESLA屌柒佢啦
我果個一早同我安排好
佢連WhatsApp 都唔覆架
全部都唔覆機,錢已袋理撚你
巴打你係位都未睇?

我個delivery advisor比左$2000幾日就有問我拎資料+問裝唔裝,答佢裝比埋住址證明就約到一星期後睇位
我見上網話Model y LR 版要42萬車價
但官網就39.8萬 究竟邊個先係啱
咩都無喎
依家又唔覆我
加左稅未
Same here on 99 dt
今日deadline
點算
上網d人話 加左價 42萬未連稅
官網就話39.8 未連稅
我係上個post #786問過同樣問題有巴打答過點計

大概就係一換一並唔係完全唔洗比稅,一換一情況下計曬所有option車價低於$377826先完全唔洗比稅,車價過依個數就大概(車價-$377826)*1.15做為要比既稅

所以例如model 3 LR版依家個價係$377800咩option都唔加就啱啱好唔洗比任何稅,但如果要轉色就要比稅
但佢講緊未連稅
可能講緊未連全稅
但我講官網嗰個價錢 佢話係未連稅
就39.8 咁樣計都唔使比稅
39.8萬係未計稅價格
42萬係一換一後實際要比既價格
唔一換一就要比61萬

150000 x46% =69000
150000 x86% =129000
98000 x115% = 112700
total 310700-287500 = 23200
398000+23200 =咁就係421200 係咪咁計

但官網話214120 稅佢點計
你計數除左計少左800x115%外基本無錯
20幾萬稅係講緊非一換一先要比
有vin係咪可以查到部車登記左未?
想問如果買quota訂車係咪比3萬大訂個陣先比文件?姐係唔洗咁早搵quota住?
係俾完3萬直到佢通知你有車配到約你簽文件先至搵
唔該ching咁睇黎唔洗咁快搵住
唔好咁早搵/搵咁晨早劏果d,
有咩依郁又停派車就麻撚煩。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞