濕疹問題求救!!

221 回覆
30 Like 3 Dislike
打針前完全無濕疹呀
師兄,我之前打完兩針biontech都係出現左免疫系統情況,但係我個case就係變左銀屑病類風濕關節炎(牛皮鮮+關節炎),兩個月之間面出現紅疹,一塊塊頭皮,仲有腳趾關節腫脹。初期以為自己身體調理唔好去睇中醫,但係效果未見。然後去睇西醫一驗血就發現係早期類風濕關節炎介紹去睇專科。之後醫生建議左口服MTM(主要對抗銀屑病)同埋每兩個禮拜一針生物製藥(我用既係仿製要amgetiva)。大概一個月之後慢慢好返。

確診時係新加坡工作,宜家係曼谷工作。口服MTM已經停止(因為本身係有抑制身體細胞分裂作用所以皮膚改善就見好就收),但係針就要繼續打到九月。至針曼谷好撚貴,一針都要3000港紙,一個月無左6000。我成日同同事講笑宜家每個月打針好似同個天租身體用咁。

最後,病向淺中醫,早啲搵到問題然後對症下藥!加油!
咁就成世了
我係個耳道成日都爛,有冇人試過
我都係 成隻耳入面流曬水咁
我成日要去睇醫生攞耳仔水,好返又再黎,好痛苦
我都係打完兩針,手指同腳背有濕疹,無樓主咁嚴重同細噠好多。乜都無搽,用左3M Nexcare Hydrocolloid 就慢慢好返,黐幾日先換一塊。
姓李? 大伏嚟 吓吓都俾重類
呢到啲師兄都係咁樣講
話呢種情況屬於急性期一定要用類固醇 掀住佢先
你睇完皮膚科搽類固醇 搽緊果時都係掀唔到啲濕疹?
想問下你講既抗敏藥係唔係口服抗生素啊同類固醇最後開到幾多%比你?
驗血想問下係邊種驗血?
生物製藥好貴
好 唔該哂巴打!大家都加油
試下食同用椰子油,具體google下
可以先保濕後搽類 (另一位皮膚科西醫教)
你唔嚴重就唔好食口服啦
如果搽完都係覆發建議試其他方法
例如中醫/supplement 始終類固醇出名治標唔治本
我睇中醫個醫師話濕疹無得醫,都係調理身體(健康生活),我戒奶、牛、鵝、海鮮,健康生活+中藥一年無啦啦好返西醫最初有睇,個醫生都直認揸類固醇1個月好返就得,唔好就見意我放棄唔好揸(皮膚會愈黎愈薄)..
唔該哂師兄
原來係調返轉比較好?
同另外想問下我搽佢隻類固醇
係唔係都係搽到見唔到再有紅色個範圍
然後搽多三四日先好停?期間其實洗唔洗減少搽藥既次數
可能由1日2次變1日1次咁 逐漸減落去?
supplement我都有食魚油,維他命b,益生菌,小球藻
recommend 楊志強, 初頭唔使食藥
你去風濕科話驗血就得,好似有會check某種蛋白同埋發炎因子,如果兩個都超過正常水平就有理由懷疑係風濕相關

同埋見到上面好多巴打提到類固醇,留意返其實類固醇主要係治標既藥物,如果確認左係風濕科就要真係用返治本既要。生物製藥香港公立醫院好似2000蚊以內一支,之前有另一個post有巴打提過。
太嚴重我覺得無用,輕微的話搽椰子油應該有少少消炎作用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞