濕疹問題求救!!

221 回覆
30 Like 3 Dislike
多謝師兄建議
本身有健身習慣
但個位越來越嚴重後先開始做唔到
前幾日開始沖涼改左用暖水再凍啲既溫度沖
上網睇過有人話飯都關事..但試過戒飯改薯仔都係無作用
loop果陣係小小地生係其他地方,有時輕微到得透明水泡,除非用電筒照佢,否則平時睇唔到
如果而家右手出可以搽少少掀住先,過左呢段時間再慢慢搞

可以做運動,出汗可以排咁啲濕氣
日常飲食就唔好成日食煎炸、辣同高糖食物,間中食就得,太多又會大爆發
祝樓主拿拿林好番
你而家盡量食得清淡先,好返先再改善飲食同做運動

樓主去藥房買呢支試下 80蚊
我2隻手指濕疹+汗疱疹好勁 渣左幾日就冇事
我阿媽主婦手拎左黎查幾日都好返晒
雖然未必關事 但係你驚就食住齋先 最好烚 因為你未test唔知關咩事 可能咁啱關肉事呢

同埋見你上面話停咗 最好好返都搽多一至兩星期(或者問醫生) 一好就停啲反彈好嚴重
你係fb search 汗皰疹互祝調查團,我見唔少香港人都係入面
*助
針灸放血用梅花針。我認為168加生酮咁配合,效果會好啲。
挑戰是見到咁爛,放血應該有啲用。反正你中西醫都唔得,試下新方法。
姐係輕微既濕疹
咁樣唔影響日常生活好足夠了
明白 依家主要都係食雞同雞+菜同飯
加啲生果
多謝你好人有好報
好 唔該哂師兄!
上網睇左呢枝好似係無類固醇?
成日覺得藥房呢啲藥好神奇
咁之後有無翻發?
去睇大埔一個醫生
食完佢啲藥+搽藥膏
收咗水先
收完護理得好啲就冇事
如果要Test既話有無邊種測試係推薦?
主要都係做食物檢測?
明白 今次會搽耐啲 唔會話停就停
唔該師兄
聽咁多位師兄話呢種濕疹屬於急性期
一定一定要用類固醇掀住佢先
之前我用過一次政府開既類固醇 但因為唔識用左幾日就停左

今次會用多次呢隻同埋真係搽到佢好哂先再停用
希望今次可以順利解決呢個濕疹!
會細菌感染
加油!我都suffer緊濕疹 希望大家都快啲好返!
啱啱八卦上網check
支野有抗組織胺,抗生素,抗真菌藥,同類固醇
http://www.pacificpharm.com.hk/big5/products/product_detail/502/%E6%B2%BB%E8%86%9A%E7%B4%A0_CLOTREX_CREAM
點都要消毒患處 ,印乾再搽藥
姐係有類固醇所以即刻對濕疹有效?
希望果位巴打睇到唔好長用
相信係,呢啲現成藥膏好多時標磅一枝多用,但只係將唔同嘅藥物擺埋一齊,你用落咪會覺得好神奇咩情況都用得

暫時搽左4日類固醇 早晚各搽一次
個範圍有變到淺色左 同 見到啲邊邊位會有浸黃黃地紅紅色既野係到
我諗應該係濕疹繼續擴散緊既跡象?

咁我想問我應該繼續用呢個類固醇 用到起碼一至兩個禮拜先
睇下阻唔阻止到擴散 然後唔得先再去轉其他類固醇?
定係用左4日其實已經係知道隻類固醇係掀唔住佢既擴散 要盡快轉呢?
你搽幾日見到白滑番,其實只係表皮嗰層好番,要搽到裡面都好番先叫好番。之後應該就唔洗咁重劑量搽番cream就得。建議跟番醫生指示搽。
姐係其實係work 只不過暫時只係表面果層好返
內裏果層未好返 所以就繼續擴散緊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞