濕疹問題求救!!

221 回覆
30 Like 3 Dislike
我都有皮膚問題

但打4兄冇咩事

伏必太真係好伏
西醫呀 搽係 食唔知
不過佢退左休無耐了 佢之前係柴灣開診所
一直都係飲中藥
5月5號果陣睇左政府西醫
佢開左FLUOCINOLDNE CREAM0.025%類固醇同口服抗生素比我
早晚各一次 大概搽左4日左右
見到濕疹個位有白淨有好轉既跡象就停左
之後既一個禮拜個濕疹位都唔會話好紅/出水好乾
但一禮拜後就開始個位紅返 同之前一樣 同開始不斷爆水泡
醫生話係異位性皮膚炎
我右手既相同位置都成日會痕/有紅點出現
都係搽膏/極小量既類固醇壓一壓佢
我都有依個問題
但就無樓主咁大範圍
成日都出水好辛苦
未好返停藥?咁以家搽藥膏仲有無效 無效就要睇醫生/轉醫生 你呢隻會擴散 一定要趁早禁住佢先
打完針都有少少皮膚問題 應該係濕疹 但無咁大獲 最主要都係唔可以掂熱水
冇搽 一來感覺越搽越衰
二來見到好多濕疹人分享都話停用類固醇
捱過爛肉期就會正常返咪試下
點知真係有用 而家冇晒以前比濕疹困擾嘅感覺
你打bnt?
皮膚科世一
點樣為之好返?
係要搽到同普通手指一樣好似無濕疹咁?
搽呢隻類固醇應該都可以禁住佢
出汗。咪仲易勁濕疹?
明白啊
一定會搽野 唔搽既話會乾到裂開哂
會聽樓上位巴打建議搽返類/再睇醫生
因為果時醫生講話類固醇唔可以搽太耐
佢話見到慢慢好就可以停
但我又唔知點先為之好
搽左34日見佢好靚仔咁就停左
想知ching戒緊類既時候有咩症狀

我唔知自己到底係類上癮定類反彈

3月中突然兩隻腳大脾內側 手臀爆出黎 但無出水

但係腳大脾勁痕即刻自己買類固醇搽 一痕就搽

跟住發現唔夠一個禮拜差唔多用晒枝15g 0.1既類固醇開始知大撚鍋 手臀開始有被火燒既感覺
然後兩隻小腿 背脊都有埋

跟住買左隻cetaphil 潔膚露 越搽越紅 被火燒既感覺仲好似嚴重左 唔夠一個禮拜就停左

4月尾開始塊面都有埋 個額頭係咁出水 仲要沖完涼有濕疹既位會係咁痛 唔係痕既痛 係突然無預警既小小痛 每日好辛苦
有時好彩夜晚可能訓到2~3個鐘 但大多數都係天光先訓到 成日想訓又訓唔到

5月頭開始剩搽凡士林加保濕 但每日都仲係咁痛 痛完就痕 夜晚訓都訓唔到

跟住上個禮拜開始戒糖 好似有少少 成身突然痛既頻率減少左 但結焦都係好痕 成日忍唔住r

到今個禮拜開始試埋斷食同肌斷食
咩都唔食剩狂飲水 咩都唔搽 依家第二日已經無咁痛 痕既頻率都少左 無成日有個種被火燒既感覺 同夜晚開始訓到覺 有番少少動力做野

濕疹真係好撚辛苦 好記得個種痕到入心入肺 又被成身火燒既感覺 個額頭仲要係咁出水 一結焦又痕然後又r到出水
我斷斷續續用左類+protopic 1年多啲
一開始淨係面上有,拖左一個月先睇醫生

半年之後開始擴散到胳肋底,手腳
嗰陣唔知protopic咁毒就keep住用
結果一個位好返之後就會轉移到另一個地方
無限loop

直到上個月我先知原來protopic仲衰過類
就決定戒
戒冇幾日已經出水
甚至之前好返嘅地方都反彈返
塊面係最嚴重

今個月傷口埋唔到口搞到有感染
食左抗生素+搽返一個禮拜類
而家停左類又出返水
不過今次我冇係面到搽類,好返8成
希望塊面唔會再類彈

重新開始戒類
而家用緊銀gel+茶樹油
呢個月大部分時間都係瞓得3-4個鐘
痕嘅話我忍唔住就會r附近啲肉再用馬油保濕返

Ching可以去fb啲戒類gp睇下,裏面比較多人share經歷
反而想知 搽完藥膏會唔會係患處再搽lotion? 因為隔日之後變得好乾燥
唔是。濕疹係d汗卡左係表皮底。引起皮膚炎。囉

仲有。你仲要令到你體內既核心溫底升高。。

令到身體唔好發炎。
師兄你隻手咁紅以經頗為嚴重啦 政府野唔掂就去睇私家診所 呢d要快
有冇人試過JJ濕疹?
好 咁如果私家有無誠位醫生推薦?
我會 中間都要keep住搽膏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞