濕疹問題求救!!

221 回覆
30 Like 3 Dislike
黃色嗰度本身有冇濕疹?
睇個樣唔似擴散,可以查多陣再睇情況
黃色果度本身無濕疹
多數呢啲黃色係濕疹既邊邊位就有 摸落啲皮好硬
過多幾日佢就會甩皮同變埋濕疹一部份
我搽類固醇都會搽埋呢個位
暫時搽左7日
濕疹食治敏膚係有啲幫助
我之前都係loop連登見有人講開依隻先留意到
唔該曬師兄!!
想問下唔洗醫生處方都可以照食?
係hktvmall搵到 係唔係無類固醇當補充品咁食就可以?
巴打有冇興趣夾單?如有可留pm
有冇濕疹人士打過科興

聽醫生講話對皮膚嚟講 科興係比較好

利申0針但就嚟迫到埋身要打
有啲興趣有冇tg
巴打 我見到屈臣氏都有得買 唔一家要hktvmall
我入左會架 因為我長食入會買平好多 老屈同hktvmall最貴

每盒大約平50左右
哦原來係咁 我就係心諗點解要夾單
師兄你平時已經有食開?有效所以keep住食?
有效嘅 我濕疹左廿幾年
依家唔洗再搽類固醇真係好開心
就係因為食呢個而好返??
食+搽
無好番 但叫做無爆得咁勁

搽依隻
中醫/西醫都無睇?
下面隻膏我都有諗過買
但因為我最近買左隻cubed
但我諗可能因為我係急性期既關係 所以搽咩膏都無用
我都買治敏膚試試先咁 唔該師兄
有睇 但效果不大 你問我我直頭認為搽類固醇重幫得大

巴打你要買就加我tg 我地夾單
更新狀況
今日睇左皮膚科 係中環搵到間好平既睇
醫生開左口服類固醇 synmethasone
terizine 10mg

搽既有
Beprosone Cream (類固醇)
u-trivate (呢隻係對癬

想問下口服類固醇唔係比濕疹極嚴重既狀況既人先需要用到?
應唔應該為左一個比較小既地方而口服類固醇?
因為個姑娘態度好惡劣 我都問唔到詳情就比佢趕走左
我可能會係屈買試試先 啱用先再夾?
都可以 你應該好快會搵我
因為一日兩次 一次三粒
樓主
我都係因為打左兩針BNT, 出汗皰疹架, 我係上年11月由一隻手指開始出,到家下10隻手指同手板都有水泡同甩皮...見住啲汗皰疹入侵所有手指, 甩皮甩到冇一隻手指有完整既指紋,大爆發既周期係2個星期就會發一次, 晚晚都會痕醒要敷冰再搽cream先可以止痕再訓....
我都覺得好無助...
我有睇中醫,但作用真係唔大,完全冇辦法阻止水泡既出現... 同埋中醫一直都唔建議我用類固醇啦,同埋好多人講要戒類等等令我對類固醇好抗拒, 間接可能因為咁令件事嚴重左
之後有搵皮膚科醫生, 佢只係比左抗敏藥,類固醇同埋Protopic Ointment ,
我用左兩星期Protopic Ointment 情況冇改善, 依舊係會大爆發...
睇政府醫生, 佢開左類固醇,豬油膏 for 洗手保濕,同埋一大桶cream,以及抗敏藥比我呀,
佢話一定要止左發炎既情況呀, 唔可以一直比佢紅同腫,建議我擦到完全好翻先好停止..
我搽左2日紅同腫退左好多, 但水泡仍然好多好密集..
同埋為左夜晚訓教唔好R醒, 我呢排開始朝朝食一粒抗敏藥。
樓主, 我好明白係幾辛苦係幾崩潰..
一齊研究可以點樣醫好啦!
邊間?
未打針之前係完全無事?
我覺得自己係打完惡化 睇𡁵中醫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞