濕疹問題求救!!

221 回覆
30 Like 3 Dislike
我覺得搽類固醇有用好多
雖然好多都話會搞到皮膚薄等等 依樣係真嘅
不過依家好多藥膏入面嘅類固醇成份已經減少咗好多 同埋只需要薄薄搽一浸就得 keep住搽 快啲好 咪唔洗搽咁耐時間
出水的話 應該係隻藥膏刺激到傷口

唔會帶手套呀 因為焗住仲辛苦 同埋依家用緊嗰款藥膏質地似黏笠笠嘅gel 有啲似保護傷口嘅作用
中醫啲藥膏我成日覺得好唔可信
成啲新聞都話佢哋邊隻邊隻藥膏溝咗類固醇
但係中醫係冇資格開類固醇比病人
試下唔同嘅濕疹cream

利申:由細到大都有,上年試到隻濕疹cream係啱我,而家9成濕疹好返晒
我同你一樣 打完針就爆
CBD好好用,詳情睇返上個post
我都是打完兩針伏 爆濕疹 但係蚊咬果啲一粒粒水泡 會滲出
唔識好 已經一個月 每個星期都明顯差啲
唸緊等抗體回落會唔會好啲 (應該係因為免疫力太活躍?
不過都準備睇中醫

利申本身冇濕疹底
補充 三月中第一針
四月頭第二針
我覺得一定有關 我打完第2針 爆
之後好返
第3針打完 再爆
先頭係好似小水泡咁
之後就流水
如果我知會發 我一針都唔會打
邊個post
好 我琴日搽左類固醇
暫時個位都係同上次一樣淺紅色左啲
但可能都要睇返會唔會擴散
如果繼續擴散係唔係姐係隻類固醇唔適合我?
但係咁樣訓教如果出水/搽左膏咪會周圍hi到?
中醫多數比啲中藥成份既藥膏
三黃膏 紫膏咁
但可能我真係處於急性狀態
搽極都無用
我覺得最過份係佢比我果隻藥膏連成份都無
淨係知茶樹油
我上個月先經歷完急性汗皰疹,同你張相差唔多又紅又出水,不過我係手背唔係手指
夜晚瞓覺我會將隻手凌空擺喺床邊,費事藥膏hi到啲被同埋床單
如果真係好驚hi到可以試吓人工皮,會比較透氣同埋吸走啲水
急性期完咗之後記得長期搽cream,我自己就搽physiogel,其他保濕同埋濕疹專用嘅都得,洗完手沖完涼就即刻搽
因為汗皰疹出完第一次有機會唔會完全好返,甚至跟你成世,要小心啲搞
因為好撚驚再爆過我而家試食supplement,暫時未有大爆發不過耐唔耐會出幾粒水泡
加油我捱左兩個禮拜先搞得掂
唔記得講類固醇搽一至兩個禮拜就要停,有擴散或者嚴重就一定啱要轉藥
師兄咁想問下你急性果時係唔係都係用類固醇去禁住佢先解決到個急性?
依家最想解決都係停左佢個擴散+減輕佢先..
日日搽膏望到又大左 好難管理到個情緒...
好訓教果到會試下!唔該師兄!
傷口好返都要一段長時間 只能夠盡量控制
瞓覺的話 最好就搽完唔好咁快瞓 或者唔好張隻手放入被
急性期一定要用類固醇,因為我嗰陣急性期都不停擴散,查好多唔係類固醇㗎藥膏都冇用
不過我唔係用醫生開嘅,反而用大陸中藥藥膏但溝咗少少類固醇嘅,因為本身睇開嗰個專科醫生退咗休,而其他醫生又驚唔夾

我嗰陣日日望住佢越嚟越大達都忍唔住喊咗🥲我嗰陣係成個月不停擴散,最後搵到啱嘅藥膏搽咗一至兩個星期就好返

不過唔可以淨係靠搽藥膏,我嗰陣11點前就瞓覺,因為我發現夜瞓會超級容易出水泡
同埋飲多啲水或者去濕茶會舒服少少,凍嘢最好唔好飲,因為會令到你身體好濕
仲有沖完涼洗完手即刻印乾啲水再查藥膏或者潤膚膏

不過大家唔好鬧我點解用大陸野,因為我由細到大都有濕疹,最嚴重係搞到全身九成地方都係濕疹,最後亂咁買左幾千蚊濕疹藥膏先發現嗰支嘢對我有效
點先令到核心溫度升高?
近排試左生物製劑
效果好勁

雖然係貴 但樓主可以留意下
咪亂up,汗疱疹都係濕疹一種,而且唔會傳染,屬於體質/過敏問題

會傳染嗰啲係癬,係一定要去皮膚科睇醫生開藥食藥,洗衫處理患者貼身衣要好小心分開同消毒唔係就會惹到身邊人
lm
其實真係會傳染
佢唔會傳染俾其他人,但會惹到自己身上正常皮膚都係
上年試過手指尾生水泡,瞓瞓吓覺屎窟痕用佢r眼皮
結果連眼皮都係黃色有膿嘅水泡😂😂
自此之後生呢啲嘢一見到有水泡就唔敢周圍r
無錯,愈生愈多粒粒爆左既話,好撚辛苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞