濕疹問題求救!!

221 回覆
30 Like 3 Dislike
做運動。。。。有多d肌肉。你既核心咪自然高溫。。仲有。儘量唔好飲寒凉嘢。食凍嘢。。

呼吸都要長吸長呼。最好係腹式添
咁想問下搽類固醇係要搽到點樣先叫好返就停
睇既話唔會再見到果個area發紅?
仲有無啲咩方法可以confirm個位好返可以慢慢停用?
最緊要防到重症同死亡
去到變返正常皮膚 見唔到紅 冇晒傷口
我本身有濕疹,打完第三針覺得差左
我屋企人本身無濕疹,佢地打完都變左有,全部都係打bnt
師兄見你話情況同我差唔多介唔介意我問多小小?
咁急性期果陣你keep住搽類固醇+日常補cream去保濕
咁當你停左類固醇之後係會有啲咩情況?
因為我自己果次既情況+聽唔少人既情況係
搽完類固醇 等到啲類固醇藥用無哂之後
啲濕疹都係會自己生返出黎
完全走糖
完全走油
每日完美訓夠8小時
生活要無壓力
每日跑步
痕都唔好R
玩左我三個月先甩難
濕疹係好難斷尾,尤其係汗皰疹,出左一次會無限loop
查咗一排類固醇會生番出嚟,係因為類固醇淨係撳住發炎嘅位置,唔係幫你解決問題
但你急性期一定要用,因為唔用會持續惡化
完咗急性期就要改變下自己生活習慣,或者調理身體

我停咗類固醇之後會有一達紅印,但會慢慢變淺
而家間唔中會出水泡係右手其他地方,但唔嚴重,查返冇類固醇藥膏就好快退,我自己查萬秀雷敦AD cream
同埋我入咗一個台灣汗皰疹group 見到好多人食維他命d3,發現濕疹發得冇咁嚴重,我而家食左冇耐未知效果,暫時都控制得住,你可以試吓
我睇返5月頭第一次用類固醇啲相
見到都仲有小小紅色既area係到
咁樣既話係唔係未算係正常皮膚?
搽多幾日。

仲要戒口/ 戒致敏原。戒口唔係指盲目戒糖戒牛呢D, 而係戒食完會引起感敏嘅食物。要日常留意下咩野會刺激到你D 濕疹爆出黎
雖然汗疱疹唔會傳染,但係啲水泡入面有菌,整爆咗/啲水流出嚟你再周身摸,係會令健康嘅皮膚感染

要止痕用冰敷啦
爆發得好嚴重時可以考慮加口服抗敏藥
可摸耳share邊度入group
真心我打完針,濕疹無啦啦好返,可能之前唔太嚴重
以我經驗係個個都有唔同嘅方法
一定要慢慢試到啱自己
但做運動10個有10個都可以減輕濕疹
冇聽過有例外
所以你可以試下
有肌肉呢個真,早幾年好勤力做gym練肌肉食supplement飲奶粉,嗰兩年係冇濕疹,疫情後個人懶到仆街,成個人得返肥膏啲,打完針啲濕疹又標出嚟

濕疹真係都巿病嚟
我操gym果輪都冇。。

屌。香港咁大冷氣。d汗谷住係皮膚底。谷下谷下咪發炎囉!

btw。好多人打完針。濕疹都發到仆街。放心。。
建議睇面醫專科,唔好中醫
用內服藥控制免疫系統,搽藥只係幫到一半。
想問下你係打頭兩針都冇特別變差 第三針先有?
唔想用返西藥既話
可以試下淨係用膠性噴水噴落去清潔傷口(iherb有)
唔搽任何野 比佢慢慢收乾水同埋退紅(打長仗)
平時都唔好成日濕到水
明白 但loop果時好奇問下係小小地既地方
定係同之前一樣一次過生咁大?
生活習慣你係指運動/飲食?
同我右手相同位置其實都有一粒粒紅點見佢起緊
如果係咁我係咪應該直接類固醇掀住佢?
supplement我都有食維他命b 魚油 益生菌
同一啲清腸毒既叫小球藻 d既話好似真係未試過
會買黎試下!!
姐係如果突然痕/生水泡
再去睇下岩先食過啲咩食物咁?
http://tokuko.chu.jp/tokukonoheya/2020/05/05/how-to-get-over-tsw-asap-in-chinese/

我呢兩個月啲濕疹都發得好勁,諗住試下NMT睇下work唔work,even我睇嗰個中醫都叫我唔好飲咁多水,話濕氣好重會出水出得仲勁,不過好難戒水戒到一日1L以下(連食物)
共勉之
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞