濕疹問題求救!!

221 回覆
30 Like 3 Dislike
咁師兄想問下咗你既類固醇反彈係咩症狀?
就係唔同位不停咁爆?
有濕疹後睡眠質素真係勁差
如果你肌斷食有效果介唔介意再黎分享下
當學多個處理濕疹既方法
有濕疹既位都會有啲痛既感覺 郁小小就痛 郁得多就無事
多數坐左好耐/岩岩起身個陣同埋間唔中突如其來無預警既痛

仲有手臂有被火燒既感覺 淋巴結摸落變大左

但我慶幸唔算好多地方出水 係好多地方變濕疹 唔係以前白滑既皮膚
點溝女
我見唔少人驗完都話無作用
我暫時飲食都係雞 豬 菜 同飯
但同時都係繼續擴散緊
所以我諗應該唔關食物敏感事?
明白
我個人認為其實出水都唔算太大問題
越黎越多位有濕疹先係最煩惱既地方
仲有琴日你講斷食果到
係唔係應該試左肌斷食/斷食既其中一樣先可以試到佢係咪真係WORK?
試下松焦油 唔係醫好 叫做舒緩下
由細到大濕疹患者
不過手指依款應該唔係濕疹 而係汗疱疹
唔好多手去摵佢R佢 一定要西醫開藥搽
同埋平時要狂搽Handcream
洗完手就搽 Feel到乾都又搽
平時少啲接觸酒精 污糟就去用番皂洗好過
酒精唔會幫個傷口消毒 只會破壞佢好唔返
搽到好轉 轉Hydrocortisone
類固醇要Taper 未好返就停仲衰過唔搽
唔好覺得類固醇係毒藥,只係啲人冇適當地搽/濫用,你手指仲急性發緊炎一定用類固醇止痕消炎先
其實紅到咁要用Elomet啦
明白
咁其實我係咪應該依家直接用返醫生開比我果隻?
之前用完無效果係因為未好返就停左 就唔係隻類唔適合我?
岩先Check左汗疱疹既資料
我諗好大機會係 因為我見個位都經常出水泡
白色一粒粒咁
會聽咁多位師兄講搽返類固醇先
係唔係應該直接用返本身醫生比我果枝
如果無效果 先再睇醫生轉其他既類固醇?
原來會咁
先戒糖試下
係 千萬唔好多手擠佢 如果唔係會惹埋其他手
冇錯 用醫生開嘅藥膏搽
不過你預係長期戰 冇得停 只係會舒緩
特別係天氣轉季會起得更勁
Handcream超重要 我自己都係靠Handcream叫做好返好多

利申手指尾同無名指出事 惹埋第二隻手 依家靠Handcream同藥膏救緊 都叫做唔痕 就唔會R
其實唔係咁大面積 唔一定需要用到肌斷食/斷食住
學另一位巴打話齋 先試下戒糖 唔得再試埋其他方法
明白
我已搽左類固醇 今次會吸收教訓搽到佢100%好哂先停
咁順便問下師兄Handcream同係咩藥膏??
我自己就用aveeno幾好用 膏狀咁 好潤 唔會好似啲cream咁好快乾
明白 我純粹問問其他做法 當學多個知識
暫時都唔會咁做住
想問下你地既戒糖係咪指精製糖
朱古力 糖 雪糕呢種?
如果係的話我呢類型既食物我有戒緊
藥膏我係用醫生開嘅 主要睇返醫生開邊隻 我就唔介紹喇
Handcream/Cream 我覺得可以唔洗用貴嘢
用過Aveeno同平嘅 其實冇乜分別
主要係要搽多 唔好俾佢手乾
名可以試下針灸放血 ,fasting diet ,紫黃膏
btw ,你激起左我想挑戰下你呢個病
咁啲藥膏不含類固醇?
講起Cream都有個on9問題想請教師兄
因為果陣都Keep住有買唔同既膏去試搽
例如呢隻
https://www.apicare.com.hk/products/manuka-therapy-30-honey-cream
搽左之後,本身係無出水都變到係咁出水
分開時間試過兩次先知係呢枝膏既問題
咁出水其實係因為對濕疹刺激到佢而出水
定係有效攻擊到啲濕疹
果陣我問中醫我應唔應該繼續搽
佢好唔明確咁答我話好似唔好搽好啲
但有隻藥膏係佢開比我 都係一樣搽完出水
另外都想問下你訓教會唔會帶手套/其他野包住啲濕疹既地方?
明白 多謝師兄提醒
我開完po先知原來急性呢種真係要靠類固醇禁住佢
好後悔咁遲先開po 已經擴散到另一隻手指
唔同普通既針灸?
斷食法你係指間歇性斷食 168果種? 同濕疹有啲咩關係?
點解要挑戰 無濕疹其實已經好幸福唔好講啲咁既野...
有朋友急性濕疹
睇皮膚科用類固醇一個月多啲就好番
聽醫生方法使用就冇事
唔係個個人都會類上癮
原來係咁
姐係跟住指引搽
無再搽之後啲濕疹就唔會識生返出黎?
係 真係會斷到尾
但你好番都要keep住搽野保濕一段時間
我自己試過主婦手一段時間 都係類固醇加保濕好番
例如舒特膚濕疹配方
我覺得你唔好搽凡士林 好焗 皮膚呼吸唔到
你快啲去睇皮膚科先
多數第一步都係皮膚科
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞