濕疹問題求救!!

221 回覆
30 Like 3 Dislike
自從上年8月打左兩針後,隻手指位既濕疹越黎越嚴重
初頭只係好細既一個位,但每日不停不停咁擴散 圖片請慎入!!!
依家擴散到差唔多成隻手指都係 經常出水 連伸直/彎曲隻手指都做唔到
夜晚訓教都經常痕醒 訓得好差 好大壓力
中醫睇左大概兩個月 食左兩個月都唔覺有明顯分別
飲食都有戒糖類(e.g朱古力) 牛 海鮮 咖啡 煎炸類食物
搽膏都有試過Physical gel, Aveeno膏 可以保濕但都係阻止唔到擴散
因為實在係搵唔到係咩原因令佢不停擴散..
所以想問下大家最後最後係用左啲咩方法黎醫治濕疹?
同埋有另一個重要問題都想問問,應該係要睇中醫定係西醫呢?
因為西醫都係比類固醇,但其實搽完類固醇係可以好得返??
如果只係暫時好得返搽黎係唔係無用?有無搽完類固醇就好得返既案例...
中醫既話有無邊位醫師推薦, 或者除左飲藥大家會唔會建議做針炙之類
如果大家有好既中/西醫師希望可以推薦埋
唔好意思問題可能有啲多但每日真係比濕疹搞到個人充滿負面情緒
之前有個po討論
你search下
個人經驗 唔洗理佢由佢爛同出水
之後會變乾慢慢埋口
上次睇醫生有俾藥我食同搽 連續食同搽左兩星期
之後無左九成
之前成年都坐一陣睇戲都痕
戒凍飲先
成隻手指都就黎係都叫唔嚴重
幫推
想知你出水出左幾耐先收水
我已經出左一個月
好煩,隔一陣件衫已經濕
打埋第三針就冇事
急性一定西醫開重藥控制住先
千奇唔好拖 一拖恆常化好長手尾
剩係查藥膏無用 要食藥控制返
都唔得可以就驗血
好返就介口介所有生活壞習慣做運動
5年前第一次出濕疹都係搽類固醇
半年左右好返
直到上年冇啦啦彈返出嚟(唔關打針事
但係今次類固醇完全冇用
一停藥就反彈
日日生活係地獄中
利申戒緊類
*補充 你呢D急性 中醫無撚用 點都係睇西醫食止敏丸 睇完一個醫生2 3日內無進展就帶埋藥去睇第2個醫生要報告上手再研究 睇到有作用為止
我有食中藥嘅 戒左類固醇半年
爛左差唔多2-3個月先開始乾 埋口
而家7成爛得好勁嘅傷口變返正常
未好嘅傷口都收乾晒
姐係應該要睇西醫搽類固醇壓住佢先?
有試過睇政府開既一隻叫FLUOCINOLDNE CREAM0.025%
搽左三四日見到手指白淨返,無咁紅就停左
聽人講話類固醇唔可以太耐
但唔知呢啲係唔係反彈?過左一個禮拜就開始紅返+係咁爆水泡
兩針都係復必泰
生活習慣無太大改變
濕疹比較細果時都有做運動
無太點理佢 因為唔影響
想問下係西醫?搽既係類固醇?
介唔介意講下係邊位醫生
戒糖。戒飯。

出汗。做運動。 冥想。

此po已完
所有膏都唔搽?
埋左口但我個情況都係不停咁擴散
同樓主有同一個問題
留payme傾
廢事俾人話打手
tg先啱 唔係payme
講清楚先
你以家大致咩環境先
睇左幾多個醫生 醫生話你咩情況 用緊咩治療
咪撚on9啦
樓主你嗰種唔係普通濕疹嚟
見到你手指冇爛既位有水泡
好大機會係主婦手/汗疱疹
你唔醫佢或者搽野 佢都會散到成手都係
盡快就醫係最好方法
雖然好難根治 但㩒得住已經好好

麻煩哂巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞