電動車其實都要六毫子一公里

323 回覆
26 Like 136 Dislike
我個度就係大屋苑近二千伙 五百幾個車位
起樓個個點會同你預大個電箱 夠用就算架喇
加二百個電位你估用拖板咁簡單

如果可以加唔洗改裝加電位 啲停車場唔裝多啲咩
成街teslun 無地方叉電仲排緊隊呀
我行300 仲會顯示有8~90km 剩
都無人話要原價trade返比車廠 35萬車 揸5年 trade返15萬都無咩問題呀 你都識講換舊電10萬 我比蛋少少有架全新車 有咩問題?
大家一齊輪街症,真係唔好再吹奏電動車
耐過電池好多喎
揸得電車都係偷平嘅姐
油站主要客路係大貨車/公司車,會增加電站係大勢所趨,但相信電站喺香港冇可能取代油站
musea 幾十個叉電位係度巡場睇邊個唔走咁on9 自己為咗免費電等咁耐蝕埋車場錢抵死 擺上fb 把撚咩
Supercharger 咗四年舊電無咩老化唔好鳩up 咩慢差好keep
舊電有八年十幾萬公里保養洗咩比十幾萬換電成日有人無做功課就鳩up 咩揸幾年比十幾萬換電好似得自己諗到咁
一般嚟講每行1公里用大約150至200 W電
如果全部喺屋企差你計返 0.2 x 每度電費
但好多時你有其他地方免費叉電
所以好多人真正比幾多電錢唔多

外國好多人都做咗真實計算
你行10年電車嘅成本係低過油車好多
當然呢個係唔包換電
而即使喺外國要換電嘅都好少
而即使喺外國要換電嘅都好少

咩意思?
其實 phev 最好用
真係要換電嘅case好少
已經成為都市傳說
係D電車L講到用電唔駛比錢咁......
真心可笑......
剛好倒轉 公司客無肉食
全靠零售客戶頂住
所以出面日日都有花生食
包場

如果自己無電位,隔離停車場有都ok, 最多臨訓前落街差一差,但好明顯好多人附近連電位都無,日頭周圍去乞免費電
一架大貨車都唔知頂你幾多架私家車
你知唔知柴油commercial 幾多discount
gasoline walk in幾多discount
貨車公司卡入油有2毫子賺都偷笑
Walk in passenger car講緊賺成1-2蚊一升

油車日日賺
冇整過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞