電動車其實都要六毫子一公里

323 回覆
26 Like 136 Dislike
講真嗰句你屋企冇得差冇問題,出面有免費又有收費叉電咸魚青菜各有喜好
我就真係覺得你鍾意排隊未排隊囉,排隊得嚟守規矩嘅話理得你呀,畀著我就真係時間貴過啲電錢囉。

我自己都揸電車,仲要係寶馬i3細電,真心出到去市區係要叉電嘅,但係我唔會介意畀錢差囉。
唔通屋企自己叉電唔使錢咩……
其實而家出緊新嘅800V系統就係想解決商用車充電問題,停廿分鐘有100kWh, 當你的士有500km 乜都夠
嗰部好似都係hybrid 來咋喎
類似e note 咁有部發電機

(btw, 部車好撚嘈, 有次揸車見到佢行過以為有部火箭經過, VV 聲咁)
如果試驗成功就解決好多問題啦, 連teslun 排隊問題都無埋
20分鐘叉到500km 真係無人會再揸油車
真係全電動小巴黎

商用車司機宜家去油站入油等5分鐘都嘈話慢,你叫佢停幾個鐘
拿,九巴買d會爆炸的比亞迪返黎,個spec 就話唔差電都夠短途線用一日既,姐係話返到總站裝d差電,等下班開車果時,boost下應該夠哂有餘
實際係點會唔會用幾年就收皮就唔知喇
唔好理啲傻閪啦
電車洗費好貴呀,唔好買呀
冇車隊既商用車隊根本玩唔起電車
你又冇hub差電,又冇多餘車比你輪換
呢部未出牌喎, 有部同佢一樣樣既hybrid 就真係行緊郵輪碼頭線

https://hkbus.fandom.com/wiki/GMI_Gemini
快差efficiency 低,一陣per km仲貴過 石油氣就好笑
利申冇stat係手
如果商用車開24小時我地仲驚……正常開工最多12小時?中間又有兩餐飯 可以用快充加一加 OK 啦
收工用 22kWh 8小時都有成 176kWh 應該夠
實際你見狗巴嗰啲有幾可出車

同埋香港而家係玩到人停車唔停
即係司機放飯會換第二個司機揸部車會繼續行, 司機食完飯就改揸另一部車
原因係運輸署限左車輛數目
同時啲巴士總站越起越細, 通常一條線擺得1-2部車, 你擺多幾部車係度個站就塞住左
自己屋企叉應該係0.3蚊1公里
用手機同車比
手機粒電細幾多
就算架車成套system幾唔efficient
用比手機多廿倍電
要待機待到你見到跌幾%都起碼要用星期黎計
一日有油渣車電商用車都唔會普及住
DHL 都係貨Van 開始用 EV200

快差efficiency 唔係最好,但係最緊要車夠行。真係車隊商用車就只會同你計 5年總成本,基本上 Win 硬
咁的士佬真係24小時運作緊喎, 呢個行為持續左好多年

佢地整車都係靠朝早小人啲既時間拎部車去整幾粒鐘
數可以係咁計,但大部份貨車行到邊到邊,食飯都係,除非個個電站有埋飯食,個個司機收工停車個位都有電叉,如果真係有,佢地同屋企直接有得叉電冇分別,咁就可行。
但依你咁講,個講法係佢地一定有時間叉既話,點解而家入油油耐少少都要嘈?
真,千萬不要買
成班戇鳩學人揸電車
公司免費差電 日日都爆住咁返黎又返去
夫復何求
家用電計埋燃料附加費大幾$2 - $2.5 一度
我當你一度電行7公里,就$0.29 - 0.35
我i3輕腳做到 一度電行9公里,$0.22 - 0.28
單頭司機係難,企業問題不大
無人話電車要解決哂所有用既情況
咪又係土地問題
你好似支那咁有個大型停車場比啲司機叉電實得架

香港? 連商場落貨區都起到超細
好多時要係街度派貨, 你同佢地講要搵位叉電 係咪要揸到入錦田先得
你話市區起大型叉電站? 政府起公屋比新移民好過啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞