電動車其實都要六毫子一公里

323 回覆
26 Like 136 Dislike
揸棍波嘅依個topic不值一看
B仔 做乜唔想人買?
偷電
係 所以千祈唔好買
岩呀,所以電動車就快沒落
我魔刀歪自己私人電毫半,supercharge 先係兩毫
你果架咩車
不過我8成時間係highway
爽 hybrid 都要間唔中著下engine
電車真係可以盡情煲
係tesla 燕梳先特別貴
其他牌子同油車睇齊
識玩一定買AE110
車價$15,000
油錢$1/KM
維修當幾千一年

Tesla車價35萬
計番油錢
部AE110 可以行到3x萬公里

十年八年後部車仲會升值(物以罕為貴)

無得輸
揸電動車要識得響電池打柴之前要賣咗佢
咁就唔洗嘥十幾萬換電
你舊電打柴邊有買家會買?
咁用油咪一樣唔環保
所以你只需要睇佢行駛嘅時候嘅表現就得啦
電車無排放空氣都清新D
呢個係假設夜晚架車 idle 唔會上網唔會走電,係你由叉滿開始架車 24 小時都揸緊,用盡舊電,先係呢個價錢

就好似手機咁,你放喺度唔用,電量都會跌

你開 trip 嗰版睇下上次叉滿用到而家剩返幾多 % ,你實際又行咗幾多 km,除一除就知有幾多電係俾佢上咗網,俾你駁吓 app 嗰陣用左去

平常人每日揸返工一程+放工一程,其餘時間擺多過揸,電費應該起碼係你講嘅 double 價錢
你講到油車唔會損耗咁
而家既電池揸30萬公里都冇10%損耗
唔好仲用以前既電池技術諗野啦
發電廠效率高好多
根本樓上講話唔明點解要$0.6/公里嘅人,佢地一係無揸緊電車,一係有錢到根本唔會理價錢,不過喺香港地揸得車,就正正係應該要呢個態度,下下計住幾錢,就應該唔好揸車,程程搭的士都抵過揸車
同車廠trade lor 傻鳩
所以佢地都唔算好貴啫
佢地兄弟日日炒車就預左加保費

btw 啲人話舊電易壞
早排坐部uber model S 佢錶板顯示廿幾萬公里
個司機話叉滿都仲行到200-300公里左右
我都係揸棍仔
但一望到油站個油價 就想換部電車
最多留返部棍得閒操下
而家倉油都好撚貴
雖然都仲係平過電油好多

另外柴Kia 有陣柒味
其實有啲on9 我有自己車位 但屋苑唔比裝叉電
管理處話如果突然一百幾十間車一齊充電
屋苑個輸出都唔夠 同當初起樓個陣根本無計有電動車
錶房邊有咁大輸出

所以過十年嘅屋苑都唔會比自置車位有叉電 或者大量叉電位
又月經論點....
遲d無免費差電,班tesla窮L實喊哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞