電動車其實都要六毫子一公里

323 回覆
26 Like 136 Dislike
有邊間企業係afford 得起起個大型停車場
你睇下啲咩海迅供應鏈全部都係泊街咋
所以依家開始多用集電弓差電,技術成熟又快,一開車自動收埋唔駛司機做額外野
咁佢自己可以起停車場,泊街 $320 啫
好人日日抄佢一個月我唔信佢唔整車場
政府話要發展錦田,連錦田都就冇位啦
但又係要搵位起
香港有用過好似得啟德同沙田

以前搭過一次, 好似都要對正位叉, 每次一個位坐一部
同埋嗰隻續航力係5km
佢有錢起停車場不如轉行做地產佬起私樓
佢地泊工業邨8點後免費, 你話叫政府cut 晒啲免費車位咁我無野講
不過你預之後買任何產品都會加價, 因為運費會轉嫁落消費者度

現實就真係土地問題局限左電動車發展
不論私家車定商用車
本身個總站喺室內唔使再起多嚿嘢
https://youtu.be/ruUJly8l5s8

https://youtu.be/CoFAHsngbEQ
你可以繼續笑

我唔需要說服你,我只係講返作為車主嘅實況,你咪買返架試下

舊電話就話有70幾80kWh,實際上你用到多過40kWh嚟行駛都偷笑 (講緊係我上述嘅用車習慣)

$2 一度電,你屋企都用幾多電下,一個月起碼用 4000KWH?
一架電車一個月行2000km 都係4-500 kwh,當 6km/ kwh
*當4-5 km/ kwh
我諗你講果樣野應該唔關自然放電事,似係active cooling/ heating 用既電
不過電費咁平驚閪咩
你住house, 比你屋企用到盡13A 差電都係$2一度電內
睇你同咩比啦,果少少錢對比入油算得d咩
我屋企3相電用即熱式熱水爐,未買i3之前兩個月1800度電
i3 差電 = $1.470 電費+0.432 燃料調整費 ~= $2 一度
你講緊嘅情況係可能存在
但100%同‘待機耗電’無關
要為部車煩差電極度on9

加左價
我油電各一架,會自己整車,個人感覺:

電車少野保養,但有野壞要整就貴,因為電車仲算新,多數會選擇返廠整,同埋佢一壞多數就係電子野。

相對地汽油車多嘢要保養,五油三水一定要定期換,幾千蚊走唔甩,整個系統係多啲複雜啲,不過多數車房都會識得整。

用耐咗感覺會變成,兩架其實都會有嘢壞,所以維修其實冇分別。

不過汽油車會多d細數既保養野,電車就一樣嘢就已經平手。

電車優勝之處係煩少啲保養野,並不是俾少d錢。

如果你一日行幾十公里,又有方法叉電,電車一定好d,因為油價問題。即係用一架新電車粗揸,係抵玩好多。Weekend driver 其實無分別。

最平方法:電車+ 住村屋有太陽能發電。
有冇link, 想睇下
停車場有中電位

起碼可以乞到年尾

一日行80km, 月租二千幾包電錢
圍村佬又贏,自己泊位,裝太陽能板政府又送天台面積
其實依家揸 phev最好

方便就差下電,無電一樣行得
虛咩榮
好多當腳車貪唔使入油/叉電平d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞