電動車其實都要六毫子一公里

323 回覆
26 Like 136 Dislike
舊款先有
5萬蚊買到乜車
屌你 電車又靜又冇咁熱 點撚同
好撚爽
屋企村屋充電
再加超間唔中 如果商場有得免費就充下咁
未試過用sc
屋企門口叉
同埋返工車位免費有得叉
唔明點解係$0.6/km
揸架5萬蚊嘅車 學咩人同電車比
寶馬,好多手
而家都貴左好多,當初免首次登記真係抵到爆
35萬係1手tesla wo,點都唔係拎架5萬蚊嘅車嚟比啦,1手camry都30幾萬啦
有自己位就無撚敵 見過有村屋撚拉拖板叉
啲油貴到混燃都$1/km
冇錯
不如諗下點解好多老坑
本身揸架10萬樓下既日本錢7
都願意拎30個出黎換電車
就知性價比高
Sorry Model X永久免費
明白你嘅諗法,但你個前設有漏洞,我當初計數換唔換電車既時候都等咗係呢個位,後來我假設自己有40萬買油車,我當買部RAV4咁啦,我俾完三十幾萬之後仲有每個月4K油$,仲要燒完就化灰,咁我依家揸電車,我係拎咗40萬出嚟,但我呢6.25年,每個月俾完電費都仲有$落番自己袋,我先決定去馬。

拎埋牌費燕梳保養出嚟講,牌費平咗,燕梳貴咗,我當打和,雖然應該燕梳貴啲,但我每年揸20k,我換偈油波箱油嘅$都係度啦

再講埋舊電,當我揸咗7年,舊電打柴,我當返廠換$ 100k,如果換完可以好似電話咁再戰7年,我會換喎,油車過7年都多毛病啦,你要翻新咁油車都貴㗎。

不過呢個係我情況啫,我覺得香港行混能先係正路既
如果你係預左換新車既話, 咁一定係出電車, 無理由仲用幾十萬放落部油車到, 咁我條數就唔啱 apply 落你度, 我只係一路諗住油車就渣二手, 電車就用二手油車做 free tax quota 黎出.

係我 D 窮 L 成日諗住油車要渣二手

其實我都等緊部 MY, 不過問心我就唔係因為慳油錢而出, 如果要慳錢, 我會渣二手油車.
停車場錢 (TESLUN:唔計!!!)
電費要$0.6/KM(TESLUN: 有其仔地方可以免叉 唔計!!!)
去排免叉坐係架車到ON99 / 迫你行商場購物燒時間 咁D時間成本點算?? (TESLUN: 總之 唔計!!!)

遲下電輪椅全球化應該街邊錶位都有得叉
再講計埋渣車出去食飯D 飯錢
咁個假設係買新車,當然係由新電車同新油車比先公平。

要慳$的話,係香港根本唔會養車,養乜車都慳唔到㗎啦,淨係搵位泊車已經蝕時間蝕$。未計部車折舊其他野..
佢用Tesla Supercharger V2/V3 繁忙時間收費去計
夠期換電應該好撚貴
你唔好話AE110 1萬蚊 仲要日日泊街唔洗去停車場
買部新電車驚佢曬爛泊有蓋要4000個月
個個月又要洗車又要搵人吸塵

油車AE110 連偈油都唔洗換

所以電車成本遠遠高過油車, goodest logic
公司免費叉
見車主group啲人又包咩膜又咩冰甲,
淨係整依啲都已經貴撚過佢部5萬油車啦
你油車唔洗停車場錢?
電費邊個話要$0.6/km?
屋企有得差電唔得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞