電動車其實都要六毫子一公里

323 回覆
26 Like 136 Dislike
出13A?如果要做中差快差,d 要唔要全個地下起哂出黎再鋪過d 線?
其實大家未計錢七每年驗車2000,換油每年兩次又千幾,換波箱油又幾600-800,叫得錢七,每年總有d野老化左要執執,換下coil 又千幾, 一年都起5000走唔甩
我估錶位有得蚊插頭出黎叉
真係要好長遠,等到全世界都做到,港共就會開始搞
大陸好似搞緊
牛魔王宣布,快將推出汽車尿袋,改變生態
喺依方面黎講, 土共同港共既支持度係一個天一個地

用人哋
再嘈講埋一換一既成本
其實仲要計埋電池損耗
幾年後換電可能要十幾萬
揸幾年油車都唔洗十幾萬油錢
除返每公里電池損耗 $0.8至1 蚊
喺屋企叉$0.2/km喎
每年牌費又平多$6000
咁都唔打飛機
其實綜合黎講,計埋保養牌費保險,
以10年計新混能車定電車慳錢
電池打柴前要換
不過要搵到水魚
人地無土地問題, 佢地可以一個巨型停車場入面放晒巴士的士係度叉電
香港你搵個位都難

同埋政策上係嚴過香港好多
燃油車每年都有限額 vs 香港無限制咁比人買車
而家一個深圳牌炒到接近十皮野一個

另外香港無人監管地產商, 佢地可以整完叉電位呃左政府GFA
之後後唔駁電
有NCB 保險愈來愈平先岩WO
認真答...
當 1500cc車仔,行7l/100km
油錢當$18/l, 70*20日 = 1400 km = $1764
一定係電車抵好多啦。
不過我屋企無得差電,所以自己今年換車都係換返hybrid車款先,如果攪好左有得差電,一定換電車。
但如果出去排隊差電,我自問唔得,成日見到d人影晒相出post屌人打尖差電,排隊,咩差完電唔走果d, 見到都煩,又影響心情。
有自己電位先再諗。
返工有得差
講錢應該真係混能慳啲
但你接唔接受30幾個買部Pruis 或者25萬買部Jazz 新車
你睇下打柴年份既tsla 28car賣緊幾錢蟹哂貨
層主1萬買新車
16個模組中換2個都要4萬蚊
其他模組真係可以永遠唔壞?
每次壞幾個都要4萬?
全組換要17萬(廠建議約20萬公里要換?)

Tesla 換電池索價 17 萬港元 第三方維修 4 萬有找
https://ezone.ulifestyle.com.hk/article/3059355
先不討論電費同油費比較
油車同電車牌費比較
其實電車只不過係將部車需要既電能由油車噴煙變左去發電廠噴煙
其實冇環保過

除非你果個地區電車啲電全部黎自可再生能源
如果唔係根本一鳩樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞