[本地足球] 2021/22 港超聯 (已腰斬)、亞冠、亞協及香港隊討論區 (58)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
【理文青年軍恢復訓練】

隨著政府放寬防疫措施,理文青年軍已於4月21日恢復訓練,並進行體能測試。

上星期,我們與標準流浪青年軍進行訓練賽,並將與晉峰及南華青年軍進行賽事。

理文青訓學院總監賀蘭特 @matt_holland88 認為,「透過這些賽事,可看出教練的用心教導和球員的努力訓練,實在令人感到鼓舞。我期望,我們能以精彩的賽事來為今個賽季劃上一個圓滿的句號。」
https://www.instagram.com/p/CdfqCKlvdPG/
From: 理文青訓學院
下個禮拜521去邊同521慶祝好。
足總跟港超聯球隊周五舉行視像會議,討論來季安排,包括開鑼日、參賽隊數及賽制等。據了解,足總在會上稱正接觸數支球隊,希望對方能升班,目標是增加下季聯賽隊數,但未有詳細討論該些球隊的背景等資料。

消息指,下季港超仍希望於8月中開鑼,並在7月先舉行特別盃賽作熱身之用,容許球隊自由參與。會上又討論過聯賽有8、9或10隊參賽下的賽制,但由於最終數目不明朗,未有最終決定。

另外,來季各隊外援名額將跟亞洲足協看齊,「超級外援」名額將被取消,球隊註冊時外援名額無限制,但比賽名單則限6名,並只能派5位外援上陣。據悉,足總曾提出在港超聯賽限制各隊必須派出U22球員,惟結果被大部份港超球會反對。
亞冠唔係出5+1?
即係今年無加外援住
其實咁搞法就變到冇皇管
例如第1第2唔升就排第8的凱景升
無人升就好似今年咁會不設升降制 成件事太兒戲
個制度太過自由搞到甲乙丙班老闆唔認真看待
球隊註冊時外援名額無限制,但比賽名單則限6名,並只能派5位外援上陣。
CEO食粥食飯睇你㗎啦變10隊出嚟唔該
如果外援放寬咗
睇嚟真係有機吸引到多啲隊玩港超
足總早前公開邀請媒體參與來季港超及「足總盃」賽事轉播製作,據悉當局已經收到3間機構提交的計劃書,會上足總提出自行決定採用哪一間,惟建議遭到與會球隊代表反對,有關安排將於下周初再作討論。此外,各球會代表亦就成立港超獨立賽會,達成初步共識。
唔係咁睇
唔升嘅點都唔會升
反而期待下有無二隊出現好過
應該可以多返少少本土球員供應俾唔同球隊
最大原因係你個港超求人踢,外國係球隊求個聯賽俾佢地踢
或者調返轉
有球員多咗出嚟 要轉行
大頭仲有機會
放寛左對弱隊仲無著數 更難吸引細會升班
邊撚個球會代表反對呀數字人?
點解求人踢咪就係制度自由
拎甲組第1第2唔升無罰則
咁班老闆咪繼續卿卿我我尋開心囉
聽講而家唔少 支持超/泰超 球員 對我哋大港超聯賽趨之若騖
其實你隊理文都有諗過做收費直播嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞