[平民區] 兩個人應唔應該買納米樓

616 回覆
320 Like 832 Dislike
最後喺張床坐又嫌頂頭, 下面做廳又嫌矮, 兩頭唔到岸

樓底唔夠好壓抑
舊樓大,但女一定鐘意新樓,好撚煩
納米自住可以買,如果你地之後想有小朋友就要好好儲錢,儲到另一個首期可以將納米個間轉做投資房
之前租過280尺開放式舊樓,細到頂唔順住咗年幾搬咗
買咗至少要住3年真係諗清楚先,細極都要有一房
如果租就冇乜嘢
因為坦白講納米樓除咗樓底高啲之外其實同可以畀你買的單人公屋差不多
單人公屋仲要管理費平好多
200 呎 兩個人住 乜都開放式。。。 寧願去租樓3-400 呎 有房有廚房叫似番間屋
公道啲講,早年環東的確有唔少蝕讓case嘅,不過過幾年已經升返,入伙買黎自住嗰批,依家至少都平手或者有賺,可能當年啲地產新聞標題嘩眾取寵啦
弊在下層唔頂上層頂呢,一起身曚下曚下撼到天花板即係訓多半日。認真,200呎唔係預俾couple 住架
黎緊錦上路柏瓏其實肯等,基本上會升,不過要等至少5年以上 無配套
又要窮,又要大、新、尺數又唔細,仲要市區,真係去瞓街算啦,零成本

窮仲要咁多要求
間屋一樣大細咪市區囉

市區要住納米樓咁寧願揀住遠啲
4百萬居屋直頭揾到400尺....
不過呢度講, 又屌居屋垃圾~

一心求死無謂阻佢
買劏房係要講lump sum 同該區供應。
要一 二手供應短缺 加lump sum 極低先有炒起既機會
同車位升值差唔多。
相比車位,劏房按揭杆捍高,而且租值高。不過要識睇價錢同區份買。
exact7ly 完全唔明點解會唔覺得壓抑 啲人得1.6米 所以1.8米樓底就ok?
唔會升值?
而家賣樓好難唔蝕
但賺果個唔一定係你自己計好風險成本需要再入市
我個到真係有咁高
你啱,其實舊樓/村屋 可以大好多

同埋其實舊樓都可以裝修得好靚,不過連登仔一定笑
哂氣
有西鐵同近大欖已經好好。 根本買到 都唔使驚輸
實升值㗎? 香港依家環境又唔係咁好
咁多人走美國又加息
舊啲3X樓齡, 要駁腳落地鐵, 市區都有得揀
講真 租就是鳩但啦 反正唔啱心水咪搬囉 年年唔同區都得 但買納米樓真係不智 整完閣樓真係玩下啲ringfit都驚打爆個天花
話就話新樓,環境新淨,但住落發現用料差,啲硬件質量差,仲慘過舊樓..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞