[平民區] 兩個人應唔應該買納米樓

616 回覆
320 Like 832 Dislike
之前見到有個新盤係紅磡廣場對面
中層 190呎都係講緊 3百尾
果d咪無得輸?!

唉屌,早知走去抽
我係想講 又細又遠都會有𠄘接力
我估3年後 4百頭都有人承接掛
因為就算依家4百頭我都想買
190呎你都夠膽死諗?!?!
驚唔驚條女同你分手?
我都想講
栢瓏細極都一房
夠遠但唔夠細
無房都有樓豬接
一房點會無人接

再望下面新聞
你就知樓價根本冇得跌

房屋委員會公布,截至今年3月底,在過去12個月獲安置入住公屋的一般申請者的平均輪候時間為6.1年,當中長者一人申請者的平均輪候時間為4.1年。兩者同創1999年以來新高。 至於在今年首季獲編配入住公屋的一般申請約6,000宗,當中獲編配的長者一人申請約520宗。

另外,同一季度獲編配的配額及計分制下的非長者一人申請約為420宗。 房委會指出,3月底約有14.75萬宗一般公屋申請,以及約9.77萬宗配額及計分制下的非長者一人申請。

一般申請者及長者一人申請者的平均輪候時間按季升0.1年,主要是由於多個大型公共屋邨項目,包括粉嶺皇后山邨、深水埗海達邨和白田邨在2022年第一季陸續入伙,讓為數不少輪候已久的一般申請者獲編配公屋,他們的輪候時間因而反映在最新的平均輪候時間中。

(jl/w)~ 阿思達克財經新聞 網址: www.aastocks.com
始終係天水圍價錢反映個價值
4百頭
得寶
實尺250,450萬有找
不過係舊
太貴
舊樓都要4XX萬2XX呎
不如新界5年內樓
反正呎價差唔多
又唔駛諗維修
咁WSB 都係天水圍
不過貴d
因為我屋企本身有層公屋係我個名
所以層樓就落咗佢名
首期雜費果陣就佢all in, 我俾埋尾數
大約佢3我7
供就佢俾返大份啲 因為佢人工高我好多
係好舊
勝在方便
細三房有機
師兄贏在起跑線
成功靠幹妻

190呎 點生活啊 買完一定後悔
4百頭賣你計埋買樓既稅,裝修傢俬,佣啊果啲
其實都係蝕
190呎其實好少人肯買
單身就勉強住得 多一兩個人都唔掂啦 又唔可以招呼朋友坐
放租都可能有人肯租下

睇多幾區睇多啲單位啦
居屋唔係鑽石廳
天盛超方便
老閪都買 遲早港幣會貶值 人又只怕越黎越高 物價又係
則唔靚 同埋相對old
咁駛好心就開厨,再整細個厠
我係女果邊
係呀
銀紙貶值 未來400萬可能唔值錢
都唔好買190呎la
仆街d講句
就黎監倉都大過佢
仲未計少左2人以上的家庭,轉手都難左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞