[平民區] 兩個人應唔應該買納米樓

616 回覆
320 Like 832 Dislike
千奇唔好,想上車就睇30-40 年既大型屋苑, 細細地300 幾尺既2房最好。
最好唔好買單幢
千奇唔好買納米樓(好大機會蝕走)
同另一半人工少過你地都上左車,首期大約round 70萬,唔係大西北。
買左納米樓你必定後悔,一黎唔易放,二黎女人一時一樣,佢仲要已經30頭,過兩年話要生你就頭痕
200呎兩個住會好焗促
樓主筆直係4百幾萬?
買唔到有3XX尺既屋苑盤 (豪景可能得)
柯屎柯耐d
認真
手殘
人地4.5一呎 起碼會所大好多 好多嘢玩
單幢式泳池都唔知有冇 有都係迷你到爆

你搵咩區先

你等收購吧啦認真
租緊200呎大角咀劏房 2房一廳
7k 都ok
2個人住 短住ok
買黎住一世就不了
下 你想下面平時行行企企舒服唔壓迫 最少都留1.9-2米啦 姐係樓上大概得返1.2米左右仲要預佢無橫樑無燈糟 正常成年人坐埋上床褥 都差唔多頂頭下話 扑個嘢轉個位 瞓醒坐直個人抽下筋都驚撞親喎
ON99
連登:多過45年既樓等收購
太古城嗰啲都要咁諗?
係咪利奧坊個d

200呎講真狗也不屌,仲要咁撚貴,已經唔係買唔買得起既問題,係做人既尊嚴問題

中世紀農奴私人空間都分分鐘大過你
同女朋友加埋好似係58k
不過層樓我供曬
月供10k
是旦啦
樓主覺得納米樓無廚房可以出街食
無洗衣機可以落街洗
無廁所可以落公廁
200呎有兩房?
你點撚樣間
而家啲納米盤好多都蝕讓,得200呎2個人住都辛苦
5球夠買300幾呎舊樓啦。200呎自己諗下有咩人會承接

不過 新 方便 大 冇三者兼得,自己取捨
筆直唔夠都建議大西北或者儲多陣錢,佢都預到50萬出黎俾首期。

500頭其實仲有唔少,荃景圍個堆,沙田第一城(我覺得麻麻地),美孚新村
住唔慣好大鑊

本身兩個人租200呎都無嘅套房,9000蚊,住咗一排覺得相處無乜問題就買咗
因為過唔到壓測所以我地揀咗200幾呎 唔夠300呎嘅一房
暫時都夠住,無話唔夠位儲物咁,不過係梳化細啲

其實供樓表面係用多咗錢,但其實有一半你賣樓嘅時候都係你嘅,只係稅 利息同管理費果啲雜費搵唔返,呢啲夾埋其實同我以前租樓差唔多,或者多小小

所以買樓當儲錢,以上前題係到時層樓係平手放出去
咪係 同埋如果係一房戶 個客廳要咁高留底做咩啊 整貴又唔會整到頂
其實4球budget,你除非買超舊即係4x年個d單棟樓
唔係既話屋苑式(3x年)你預左9成9都係新界+頂盡300尺
當然2個人住都一定闊落過新樓200尺既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞