[平民區] 兩個人應唔應該買納米樓

616 回覆
320 Like 832 Dislike
所以我咪話等收購,如果有賺咁賣,流通性夠高,就唔駛等收購
唔生就買。生就買大d
二百呎兩個人住真係太細啦,可能仲有露台扣多廿呎。你考慮清楚,生活環境咁細個人會好抑鬱,仲會有好多磨擦,寧願住遠啲都要買大啲,起碼280呎先叫夠。
等總加速師呢5年可唔可以破壞到香港
去新界西北買 兩房 三房
認真 就算買劏房都要買返西北

市區劏房升值有限 因為同價可買到新界新樓大單位。
其實係咪10幾年樓,最完美,又唔洗食新盤溢價,又唔會太舊
真係 上6尺下6尺真係好基本
新樓有啲聽過都over10.5尺嘅 但點分上下都伏味濃 個fd生高少少都入唔嚟
如果唔怕舊

四五百萬都大把1/2房樓
地段好既劏房 升值都有限 係租值 好only.
因為接手 買既都要投資客
納米會蝕通常都係近3-4年先賣樓花個D
發展商食晒溢價但係呢3-4年樓市又無咩點升
係唔肯住二手姐,明明仲有大把選擇又大又岩價,厭舊厭遠就話冇錢。由得樓主買啦,到時住到想賣就會自然明。
之前網上睇到青衣薈藍,發展商示範單位,開放式上面有床,都裝修得OK

如果你上面床都覺得抑鬱既話,咁你應該無睇過開放式得張床果啲單位,仲慘啦
納米樓不了,升唔起又冇人接
寧願買大西北/舊樓
租緊
充大頭鬼
4百萬 大把公屋盤
一樣係狗屋 點解唔住間大d 裝修同個名靚d
就唔係狗屋?
太子有間龍床盤買完後悔賣極都賣唔出
青衣薈藍既業主 就係咁比人水左
真係祝佢地好運
你自己都有定論啦 仲問 再唔買又升多幾十萬
我睇緊600幾萬市區舊樓
200尺 我間房都大過佢
市區納米供應太多 無論二手定一手
所以升幅有限
港島西個炸藝里坊 artisan house 都係冇咩點升
開放式得張床如果單人住又無乜嘢 最少起碼唔泰山壓頂
簡單啲講,舊屋苑,基本上係無可能收購

然而香港係非常多舊屋苑,咁買完點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞