[平民區] 兩個人應唔應該買納米樓

616 回覆
320 Like 832 Dislike
有無人做過大陸廠嘅project manger?
https://lih.kg/1052808

樓主兩年前,廿三歲
兩年後既今日已經三十頭,
真係大得好快~

我知你Share Account, 得喇
睇同住兩回事, 大家都知納米樓唔會點升, 不如租1年再決定, 一買就起碼綁你兩年以上仲要損手爛腳輸利息6c印花稅, d人計過買樓唔升唔跌起碼要5年以上先回本。
why not both 爭成球你同我講所謂
明知納米樓跑輸都仲買咩痴線 將來想樓換樓都難 人地就1房變2房 2房變3房 越住越好 納米樓仲要跑輸樓價
仲納米樓仲諗住叫人上黎
無錯, 自住樓點都係空間行先

計埋瞓覺一日喺間屋閒閒地十個鐘以上, 有得揀寧願遠啲都住大啲
散水~屌老未
一個假POST引到勁多廢淡
無房只適合一人,有房都可以岩兩人
比我一定黃埔花園唔洗諗

雖然黃埔都多人,不過好在多數都係居民
同埋管理費一定平過Grand YOHO

其實買樓好多因素要你自己諗

例如你想最近屋企人都係其中一個因素
得果200呎真係唔好買
旺角啲納米半新樓,自住投資都唔掂
鬥大係輸既,
不過新東黎講已經係第二大,
絕對夠曬做啦
元朗國個朵唔太好,相比大圍
納米真係唔好啦 寧願舊少少十寧廿年樓但正常少少 3 4百尺果啲
要買梗係買3房,而家好多新盤主要一,兩房,遲下3房供應愈來愈少,到時就好值錢
買新界正常兩房好過買呢D 19納米樓
睇你生活圈同返工距離
黃埔花園出入都好方便 又近海濱
那有錢
住馬鞍山都慣咗,出去邊都要一個鐘

但其實你以為住旺角好方便,其實出港島一樣要半個鐘有多
差得唔遠

我依家九龍東返工,個同事住九龍東,我都只係早佢3個字岀門口

到你放假就知道舒服,見到多人都頭痛
咪撚信啲低能啦 我唔講你住唔住得舒服 你自己知自己兩個人要幾大 但係納米樓係越嚟越少 都唔係咩難放/蝕住走 你想層樓跑贏大市 呢啲單位個預算已經跳左級 如果真係手緊既 壓力少啲納米樓係可以的
當然前提係你地住到細單位唔噪交
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞