[平民區] 兩個人應唔應該買納米樓

616 回覆
320 Like 832 Dislike
令願遠小小大些都好過200尺,你budget新界300幾尺都買到,200尺太細會容易有爭吵,200尺納米樓幾年後都係蝕錢居多
咁咪買囉
你問呢度啲人意見
你住成點其實邊個會care
又唔係佢哋住
無錢仲買兩萬蚊呎多得你地呢d 托住個樓價
連登仔好抗拒舊樓郁d 就話唔住得等收購寧願住d 懶高級單幢半新樓伸直對手都唔得個隻
自住驚閪

唔好諗投資

跟住一兩年環境點 都估到...
可唔可以再講埋大概幾錢呎+邊區
想參考吓
租錢
兩個人買2x樓齡既將軍澳兩房啦,
600-700萬任選
你唔會諗住住市區納米樓一世掛,都唔會搵到人接貨啦
真,慢慢供供下就會夠錢換樓,唔好諗以前啲人賺幾多,最緊要自己生活到就得
連登仔最討厭美孚新邨有老人除
其實買舊樓啲comment好極端 我記得之前有個post話兩球full pay買葵涌50年舊樓 又有啲小朋友走出嚟話邊住邊搏重建買得好 但買美孚新邨 第一城又講到危樓咁款 連啲三十幾年嘅屋苑都係睇唔上眼

買新樓可能因為舊樓個lobby clubhouse唔夠新唔夠靚 講出嚟唔夠威 單位細都唔緊要有朋友嚟就book clubhouse 啲event room招呼佢哋 屋都唔使執
兩個人住唔好買納米樓
一來根本唔夠住
返去淨係訓覺?
二來難甩
起碼要一房 生仔最少兩房
好難放
天鑽一手我覺得個口價真係平
以家好似都要15-16k 呎

呢8-10年應該仲有市場既 因為大埔近市中心/火車站都無新盤 同埋lump sum 細 新屋苑會所又夠大
10年後換樓都仲叫做半新大型屋苑

你睇嵐山啲200呎盤都仲有人買/租就知 都有市場

要留意管理費都唔平 好似4.5
搭shuttle都要4蚊一程

200尺 唔好買傢俬

買摺櫈摺枱摺尼籠床 應該夠用
師兄你屋企肯定日日嘈交
2個人咁後生 樓價反正都唔跌 買黎當自住先
雪櫃買大啲
咁後生移民啦,幾時買都係納米樓㗎喇,一世屈係度冇運行
咩納米樓有5-6K千
菁雋都接近一萬
荃景圍不如買大西北
See
記得浪翠最平都5xx
咁豪景平d

有人話深井風水差
真唔真
可能你岩
但豪景華懋樓不了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞