有無人可以話比我知 月供VOO究竟點先可以輸?

280 回覆
223 Like 32 Dislike
HOLD 7年

我2.5厘,今日買,聽日賣已經有
得罪講句,咁究竟今晚升定跌求高人指點
原來唔係收番晒d錢

嚇得我
美爆會輸
但美爆有乜野會贏
我講我
市面上嘅儲蓄保計返IRR其實平均年回報率係得3-4%,而且少則十年以上,同VOO年回報率11%以上+複息效應比高下立見。
你assumption 係長期跌就all cash 啦
姐係咁講,佢印左出去D錢就出左去,佢只可以停止印錢同埋加息去壓番低因為QE多左既錢造成既「股市爆升」,去令到個經濟變番正常(姐係而家太痴線)

咁班有錢人咪拎番現金係手,或者買其他野,或者直接做定期,反正收水加息姐係短期內冇野會升,但D錢其實仲係到。加息左,但好多公司都仲要借錢去發展,咁變相咪之前QE印多左既錢,佢用加息呢樣野慢慢拎番派左出去既錢(其實都拎唔番晒,拎得番少少都好)
睇第4同第5頁以及第46頁
https://am.jpmorgan.com/content/dam/jpm-am-aem/global/en/insights/market-insights/guide-to-the-markets/mi-guide-to-the-markets-us.pdf
我唔特別樂觀,對你用供voo 策略 中性偏淡
4%都有複息效應同埋你識揀啲優質嘅去到6%都冇話唔得

歷史表現只供參考
加上依家VOO已經收咗工

所有資產存在就有意義
再吹奏一樣野都係冇意思

以買一層樓幾年就贏幾球
依家都冇得摸貨
美爆要打仗先爆, 一係就2008年級數既事件。 但而家高位計,指數既跌幅都已經有2008年既一半,姐係再爆最多跌多一半(NDX 8000-10000不等)
樓主唔明月供有咩問題不如放棄啦

佢一定係用咩compound interest calculator
計每年11%入幾萬 放三十年
計到自己身家過億
跌多一獲你咪輸囉 兩年黎嘅努力化為烏有呀
老實講最大問題係究竟會唔會十年/二十年長熊。

如果二十年後就算只係上番2021年高位,其實KEEP住月供20年後都係羸幾倍(因為低位果陣供左好多)。但如果20年後指數得番而家既一半,咁點供都係輸

所以重點係20年後指數起碼要同而家一樣,咁你而家開始月供就會羸幾倍
咁縮表呢?減持國債即係賣走d債,咁d人用錢去買咪即係少左錢喺出面(雖然個力道應該唔夠收番印左既錢,同埋究竟佢08年之後印左幾多錢
縮表姐係「縮減資產負債表」,姐係佢開始 「減少」買債,而唔係慢慢放晒手頭上既債放到冇貨,佢只係買少D咁解。咁姐係債市一個大買家話你聽佢黎緊開始買少D,咁咪姐係買既力道細左,姐係需求將會減少,但供不變,咁姐係有債係手既「其他人」會開始賣債,咁債券的價格就會下跌,相反市場利率就會上升(姐係借錢息貴左,所以D人就話利好銀行股)
月供問題就係果條友唔撚好彩最高位開始供
然後成個市十年佢越跌越供

問題如下
1. 你點知而家係唔係高位
2. 你點知未來十年係升跌定橫行
3.有邊個market/股 會out perform 美國

其實只有3你可以分析搵到出黎
但命中率有幾高?
明白,thanks 巴打
巴打專業
2020年跌穩果時一定入左課
而家fat fat
VOO收咗工?
即係美國已經收咗皮?咁而家地球上最強嘅國家係邊個?中國?
只可以自己心理調整
你見有平貨就掃 將平均價進一步拉低
到佢升番既時候 你既百份比就會好靚仔
利申番 我供緊VTI
Beat me if you can
係近10年
好彩個倉有VOO
而家要用錢,都唔駛蝕放TQQQ
閱讀理解拎U
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞