有無人可以話比我知 月供VOO究竟點先可以輸?

280 回覆
223 Like 32 Dislike
沒人願意慢慢變富 - 菲比斯
你唔月供就係 月供好快返家鄉
你都唔明人講乜

佢講緊鈍化問題

但當然跌嘅時候,你都會輸多咗,不過如果跌穿均價,你供款嘅時候又會比平時更大幅度地拉低均價。

事實係 供耐左
如果跌穿均價,你既供款對比均價幾乎係冇作用。
你冇錯
但你同一筆錢分四份轟落去唔一定賺得多過佢
最重要點估值係完全無講
我夠知股票係低買高賣啦
幾時低幾時高先係重點呀ma
1.3 % 都gel頭真係好奇怪
估值每個人心中把稱都唔同,冇一條特定公式或方法係百分百準確,不過主要都係靠一啲基本常識嘅嘢去判斷,例如pe,資產負債表,歷史財技,往績同股價對比,現金流,行業前景同週期性等等

只係現實好多人唔願意去接受呢啲基本原則,喜歡將非常態嘅嘢當係常態,相信好多肥仔都屌到女神,公屋好多有錢人,fg有5萬等等
你覺得奇怪係因為絕大部份人都係賭仔心態去投資。牛市就貼出嚟話贏20、30%,輕鬆財自乜乜乜;到而家跌市輸返40、50%蝕到入肉就全部靜哂。

你見到有幾多人而家係分享緊贏錢?
你好適合做財演 講完等於無講
我用IB
邊個知會點?股市更加係無人預測得到。
除非美國喺地球上消失,否則VOO仍然笑傲江湖。
而家啱晒新手入場月供啦
唔係收水先係減少買債咩?
我理解係加息同縮表應該係收水既「手段」,所以「收水」可以代表晒所有野
話埋比你聽點樣賺錢好唔好

上Google search 股票必勝法
我讀drama㗎
咁你幾時先有錢買1000股
我都有諗過尼個問題,到時候賣1/3或一半,審時下當時環境,搵過隻標的再供過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞