有無人可以話比我知 月供VOO究竟點先可以輸?

280 回覆
223 Like 32 Dislike
本書我都睇過,我都知乜嘢係安全邊際。
我係問你點樣實際應用落買股票度?點樣選股同定義買入時機?有無實際例子?
我用IB,可以買碎股,方便月供。
月供voo係唔係賺得多
係唔洗睇唔洗理出糧就入錢
留返啲時間溝女打機訓教
調整好心態 而家熊市都唔洗驚
重奮人生控制權

係牛市跟風炒黎炒去
以為自己股神笑brk廢老個班
一到而家熊市個個輸到不要不要全部消失晒
ig story都唔見晒啲港女post牛牛圖
儲蓄保依啲咁on9嘅垃圾都拎出嚟講,收返埋先,唔好笑死人。
咁應該係因為加息之餘有繼續qe?

或者我問得唔好,應該問:有冇機會以後停qe?

如果停左qe,咁就去唔番宜家高位,咁呢幾年入市既人就含得,雖然有月供去拉低成本,但咁既情況底下仲可唔可以攞到宜家expect 既8-10%年化回報
股市死足十幾年既話,就算你揸現金,生活都唔會太好過
根本美股從二戰結束之後就一直都係長升到宜家,呢幾十年發生左咁多大鑊野都阻止唔到個市長升,呢個根本就唔係偶然,你覺得收水就可以阻到佢咩?除非再出現世界大戰級別既災難先可能阻止到長升咯,不過真係出現既話你不如擔心自己條命仔好過啦。
兩年前我啲朋友都咁講,最近佢哋靜哂。
你識睇邊個係HIGH 邊個係LOW

2野就財自左啦,洗同你玩十年咩

同D 基金一樣,咁撚勁量化分析,今年ES-13%

有幾多個輸得少過佢
兩嘢就財自咗,怪唔之出面咁多巴打財自哂,全部輸哂,財散人安樂,夠哂自由。
水退就睇到邊個先係真正嘅王者
得罪講句
你1.x% profit好快冇埋
冇其他嘢補充
但QE其實係2008年先開始,2020年再加大QE力度,而家收水+加息,姐係要禁番低因為QE而太勁既經濟。但唔係收番晒2008年到而家2022年印既錢,所以D錢其實仲係到

所以應該係有3個OUTCOMES

1. 跌番晒呢一兩年既升幅先,再慢慢回穩,因為冇左QE又加息,指數只會慢升,唔會再有2020-2021年大牛市(月供羸,揸現金/長沽輸)

2. 跌番晒呢一兩年既升幅先,再慢慢陰跌,十年慢熊市(揸現金/投資都係輸,唯有長沽先羸)

3. 跌番晒呢一兩年既升幅先,橫盤上落幾年,之後再爆邊(揸現金/投資/長沽都係輸,DAY TRADE先羸)

咁其實跌就緊,係唯有等佢跌穩先決定咩策略。但你話未來20年都係熊市陰跌,我唔多信,亦都唔夠多理據令我信未來20年係陰跌
輸唔切下話
你考唔到aco就係人都知,唔駛預測
不如你望下先

依家儲蓄保有成7%放一百萬落去保本退休拎返都冇話唔得
十年已經有double

你放5-10%資金落去抗跌都唔係問題
好過買領展
巴打點睇brk
唔緊要,喺絕大部份人都輸緊幾十%嘅時候,我仲有1.3% profit已經足夠。
你掉100萬 去綠債2.5%
幾時拎都得,邊個同你買儲畜保定30年
點解你會覺得大部分人都輸
你跌得少係因為你升得少
升浪就食一成
跌浪就食一半

你賣咗手上VOO轉個股分注買個股就財自
月供咗年半voo qqq輸緊2%
長擺urine
On9得過你得1%
邊道有儲蓄保買三十年
依家兩年供完
七年後都拎得返有profit

我2015買都已經拎咗出嚟撈底
如果唔係跌市我都唔會拎
就係由今日開始永世都冇牛市,只有drop to zero。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞