有無人可以話比我知 月供VOO究竟點先可以輸?

280 回覆
223 Like 32 Dislike
就係因為我試過。

供VOO前我當然玩過一段時間個股,美股、港股我都有玩,而且最後都有賺。但往往搞一大輪,睇財報、睇圖做TA分析之類,最後都係跑贏大市少少、甚至乎一啲突發事件令我跑輸大市。

我就領略到,世界上根本無人可以預測到股市走向,而且喺買賣嘅時候,往往會不經意地比個人主觀睇法/心理因素影響咗判斷。所以投資嘅時候,最大嘅敵人其實就係自己,而嚴守紀律月供VOO就係打敗依個敵人最好嘅方法。
輸時間輸cashflow
咩係安全邊際?
你講緊出面買個股輸幾十%嘅其他巴打定講緊我?
sitout?
我2年前武肺封城果陣買KO可口可樂才us40幾,而家財息兼收至係贏家
問題係個個以為自己識得高買低賣
出出入入倒頭來都唔夠strong hold 多
見你個個post講嚟講去都係安全邊際

雖然明顯地我都係信價值投資法,但你嘅應用又唔似價值投資者,而且次次講完安全邊際都無詳細解釋,介唔介意舉啲例子分享吓?願聞其詳。
但係樓主月供派
低位會再入 應該唔會0 return
成個倉唯一正數
不過都好快變負數
我就領略到,我唔可以預測到股市走向,而且喺買賣嘅時候,往往會不經意地比個人主觀睇法/心理因素影響咗判斷。所以投資嘅時候,最大嘅敵人其實就係自己,而嚴守紀律月供VOO就係打敗依個敵人最好嘅方法。

幫你改返啱個句子
我心諗,就算比你10年熊市又如何呢?我入足10年低位貨,10年結束開始牛市爆上去10年20年,都賺到財自啦,根本就是時間問題。跟住又有人就衝出來講話如果熊市20年30年又點呢,咁同樣道理入足20年30年低位貨,第40年牛市一次過爆上去,仲更加和味。除非你係我有生之年一次都無爆過上去,唔係既話只不過係耐心等待既問題。另一方面唔知點解d人下下係到話咩熊市10年幾十年講到好似好容易發生咁既?你要知道如果美股呢d世界上最大而且最發達既股市出現咁既情況,你覺得成個世界會沒事發生咩?基本上除左世界大戰或者世界性超級大蕭條先會令到美股發生呢種情況。咁既話我覺得你應該擔心你份工甚至你條命仔好過啦。講到尾根本就係班人想揾快錢唔想慢慢等,呢個方法可以令你遲早都會財自,但你揾個股甚至妖股來賺快錢既話,你大機率一世都唔會財自咯。反正越早開始實行呢個計劃就越好,就好似我宜家22歲岩岩畢業開始工作就實行呢個計劃就最好,運氣好既10年20年就退休財自,運氣唔好就等40年退休個陣財自,至少我退休個陣唔會咩都無。講到尾根本就係你肯唔肯等既問題
問題來了,點解我計過如果QQQ係2000年最高位開始第一注,揸到而家係會有淨係儲錢既8倍咁多??

設定:
USD 30000 ALLIN 係2000年高位
然後每月供USD 1500,直到而家
到而家22年後(2022年),本金連利潤有USD 3,000,000 (21年11月最高位有 USD 3,800,000) ,MAXIMUM DRAW DOWN = 80% (係你冇睇錯,MDD係80%,姐係你咁岩2000年高位ALLIN果30000 USD,1年後會得番6000 USD.....)

如果淨係儲錢唔買股票,一樣2000年當你有USD 30000,每月儲USD 1500,到2022年今日就會有(30000+1500X12*22) = USD 426,000

USD 3,000,000/USD 426,000 = 7倍,姐係我20年前月供QQQ+SH=20年後有多7倍錢......

(LINK: https://www.portfoliovisualizer.com/backtest-portfolio)

姐係除非你肯定未來20年美股只會向下,咁就千祈唔好月供,死硬。但如果美國未來咁多個牛熊週期之後都係長升 ,咁月供QQQ唔會輸WO

咁當然,如果你留番舊錢,好似2020年咁捉到個底,一野ALLIN TSLA,咁10幾倍啦已經唔使等20年,但係咪人人都扑得中先
二、買進具有安全邊際的股票:為了避免虧損,葛拉漢採用「安全邊際」 ,一種簡單但重要的投資概念,指投資人購買股票時,股價與所評估價值間的差距。如果葛拉漢認為某支股票價值二○美元,而他以一四美元買到,那麼他的安全邊際就是三○%,安全邊際愈高,在股價下跌時愈能降低虧損,愈能讓人感到安心。為了有更多的保障,他會持有不同產業、公司的股票及債券。
我想問巴打用咩入貨,之前有諗過,但係忙得濟搞到而家都未開始,好彩無係高位建倉
贏埋唔夠食餐好 不如唔好玩
除非你幾百萬以上本金
難道你可以預測到股市走向?咁今晚美股會點?升定跌?S&P500會幾多點收市?
我呢排係道諗,月供指數派既最大assumption就係長線個股市會係升。咁係宜家準備收水同加息底下,呢個assumption係咪仲成立呢?

假設整體股市市值係money supply既一個percentage,收水就會減低money supply,加息就會降低個percentage。
仲廢過我條女份儲蓄保險
做緊淡友 賺得多過上年牛市
你覺得2000年到而家,收水同加息左幾多次,點解2000年到2022年總體黎講QQQ都仲升到咁多倍?
你唔好話qqq先啦,我計過就算係TQQQ從2000年1月最高位開始月供1萬蚊供到2021年12月,居然都可以賺到成億幾两億,途中經歷左科網股泡沫破裂同08金融危機都可以賺到咁癲。
係囉所以我想問@scout彈,月供點樣會輸???
有人陪你死都係死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞