有無人可以話比我知 月供VOO究竟點先可以輸?

280 回覆
223 Like 32 Dislike
大地之母!

火山爆發將會令美國移為平地!呢下你又估唔估到呀!下?估到?咁殞石撞地球呢?又估唔估到呀!
不嬲都話兄台巴打預期自己壽命得返五年
哇你係on9架喎,唔怪得連CA都考唔到
咁嘅情況就算啲錢擺月餅罐都無用啦
均價375呀師兄
你想好悶咁贏定好刺激咁輸
至理名言,可惜絕大部份人都鍾意刺激咁輸。
定期唔會輸, 咁唔去做定期?
有幾多個?去賭場我都見過有人贏幾十萬走,但佢之前輸過幾多你又知咩?就當佢未輸過,依啲賭神全世界又有幾多個?
你年紀大去買咪輸囉
贏哂時間成本 呢下先最屈機
如果定期有年回報11%或以上,我會做呀,有無好介紹?
睇咗咁耐,終於有一個答案係令我信服。
的確年紀大,七八十歲先供,好有可能賺得好少、甚至乎蝕埋錢未升返就死咗。
成日話做定期嗰班友
係咪唔知d高息plan通常得幾個月,仲要新資金先有
etf唔係反而幫手撐住個市咩?
Ching
你月供唔識賣貨?
冇人話你月供都真係要月月入錢咁守紀律
你又唔係冇睇市
你當一年11%回報
今年升多過目標數你咪放咗extra revenue嘅股數
再喺跌市年入返呢啲extra revenue

仲有
同埋你講嚟講去都要輸最少
我層樓又冇跌
我隻白地都係高位跌100k
我買份年金AYP 5% 加扣稅都貴跑贏你月供VOO
龍頭個股就唔好講 贏到爆廠
佢哋係自殺個自
有錢果d唔會輸架
每個月投入d錢 50年唔郁佢 根本賺好多
但小股民邊等得 唔係要儲黎當首期就梗有緊急情況要錢
20幾歲一畢業去買(每月買至少一萬)買到50-60 歲
一定可以財自。

不過50-60先開始,就不如投資其他嘢
咁巴打你要了解吓咩係平均成本法

我當你成球嘢一次過喺而家380買之後長擺,但股市繼續跌,你只能夠睇住佢蝕。
但如果將100萬分10次供,每月供10萬。股市跌嘅時候你會買到更多股,升市嘅時候相對你會買少咗。當時間長咗,表現自然比一開波all in好。
所以我已經算係黑仔啲,買貴咗㗎喇。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞