有無人可以話比我知 月供VOO究竟點先可以輸?

280 回覆
223 Like 32 Dislike
投資其實唔係咁複雜,只要搵到間公司唔係夕陽行業,戰略方針務正業,管理層正直唔玩財技,願分享
咁樣只要係有足夠安全邊際嘅情況下買入,可以安心持有,最後即使輸都唔會輸得多
師兄揸咗幾耐?
粗略估計年回報接近20%,仲勁過全盛時期嘅巴菲特,留喺香港買港股真係浪費咗你依個人才,有無考慮過入巴群做?
低處都可以未算低
依家狂買
低處未算低
兩年前開始咪啫係食閪成個QE
你食埋成個收水先講啦
港股先多優質煙頭,美股俾etf公司玩爛咗,好難出現安全邊際
Exact7ly!
你完全講出咗個重點!股票市場根本係預測唔到,永遠唔會知幾時最高、幾時最低。所以月供VOO嘅平均成本法可以屌打絕大部份嘅人。
如果黎緊10年都係熊市, 點算

利申 仲有50股VOO起倉
留返d錢食飯
你啱呀,港股喺習大大嘅英明領導下一定蒸蒸日上,中國一早已經超越美國,成為世界第一強國。

不過我依啲垃圾都係繼續買最能夠代表整個美國經濟嘅VOO算。
你啱呀,但有冇諗過標普條曲線係以幾多年計,而你自己仲有幾多年可以健康咁享受人生
穿突咪再買
投資睇5年10年20年,嚟緊仲會keep住買,邊個會想自己將來買嘅野變得好貴,而家回調多啲之後升得慢啲仲好,對長線月供嚟講賺得更多
咁係因為你係升浪之前開始供
唔緊要吖,我唔貪心,VOO過去幾十年平均年回報率11%,加埋複息效應慢慢賺夠㗎喇。
VOO呢D咁悶,各位高手睇唔上眼架啦,個個起手都TQQQ SQQQ
所以我咪喺而家跌市、遍地屍骸、大部份人都講緊輸幾多嘅時候先開post。

水退嘅時候先會見到邊個先係真正嘅王者
仆街
依家吹奏voo鳥
屌 由年頭開始供咪輸囉 做下功課啦
做乜鳩
之前月供msft
300樓上已清倉
供到咁上下你就知其實三年後個avg cost已經冇乜郁動
基本上升市唔賣一半都係曬9氣
連登仔奉承槓桿短炒即食文化, 你依啲長線廢老回報完全唔入流
一開始買無幾耐就撞正轉週期既朋友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞