有無人可以話比我知 月供VOO究竟點先可以輸?

280 回覆
223 Like 32 Dislike
依家咁嘅跌市
輸10幾%算係咁

跌市時輸少過人
升市時升多過人

慢慢拉開距離你就明月供嘅好處
月供唔守紀律,咁月供嚟做乜?

既然你讀Econ,應該好清楚平均成本法係應該點運用。一時覺得低就買多啲、升高啲又賣,咁都算係平均成本法咩?

講到尾,無人預測得到股市升跌。
近期跌得咁勁都有30%盈利
voo 係好 月供又未必真係完美,因為你每次買都要手續費,姐係如果你有千二萬 拎黎買,你覺得月供平均成本既話,點解唔每星期供,每日供咪仲平均
你唔好彩,高位開左月供,近半年跌到仆街
明智,雖然VOO升嘅時候通常都無其他個股咁多,但跌嘅時候輸少過人10幾%已經贏哂,輸10%唔係升返10%就回本。
我有一樣好基本 好on9 既問題 希望各位解答

究竟係因為Voo 成份股升,所以佢升 定

因為多人買Voo 所以Voo 升?

1.3%呀大哥,唔係1.3倍。
已經有考慮埋手續費,每星期/每日的確效果會更好,但手續費成本相對高咗,而且咁供法實在太麻煩,,我懶所以月供算。
其實有個問題,你供咗好耐佢先大跌
本金大嘅時候,之後月供嘅錢就微不足道
相反如果大跌嘅時候本金細影響就會少好多
原來係咁 長智識 多謝你

咁邊個人同我買?個基金管理人?佢會點買 全部成份股都買?
你知唔知平均成本法係有variant?
你用最basic嘅方法
係比啲啊婆完全唔識股市嘅人用
一味盲供可能供MSFT回報仲好

我相信你係有睇開股市識睇TA識睇新聞
你唔結合你嘅知識去用平均成本法係好傻豬
除非你話你係不受控制會FOMO咁你就咪搞

所謂紀律你自己都可以set
月供都唔一定要每月同一日
目標投資年報酬率??係咩
正確,所以我而家每次供錢,個均價其實都keep住喺375左右無乜改變。但月供屈機嘅地方就正正喺依度,無論股價升跌,你嘅均價都無乜點變,但持股量就愈嚟愈多。當VOO升嘅時候,你就愈賺愈多。但當然跌嘅時候,你都會輸多咗,不過如果跌穿均價,你供款嘅時候又會比平時更大幅度地拉低均價。
啲財產自由了
不如你講兩年前月供tqqq可以點輸
宜家已經唔係諗贏,係諗唔輸
供下供下供左廿幾萬落去一日VOO波幅都幾係野
嚟緊應該轉做季供,大波市好難玩,索性減少操作同開app
撐住啲指數股,出現唔到安全邊際
港股莊家有動作你捕捉到一齊買就可以拎到足夠嘅安全邊際
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞