有無人可以話比我知 月供VOO究竟點先可以輸?

280 回覆
223 Like 32 Dislike
真係要十年熊市了
其實你唔識就睇多d 書la, 唔好淨係識捉字虱,如果 voo 都 drop to zero, 你買乜都死。
如果用納指去睇,其實個結論反而係相反。
納指二千年科網跌左80%,而aapl係去到就黎出iphone 先開始大升,Google 2004年先上市,fb去到2012先上市。msft係納指大跌的年代,咪又係個個用windows, Bill gate都仲係做好多年首富。
股市表現只能代表國力的某一部分。
係烏克蘭開戶口做定期有,但我諗無乜人敢做。
唔係個個都識睇大市貴定平ga
烏克蘭囉人地等錢洗,不過如果打輸左,你成個戶口歸0
Voo 月供有手續費?我用 td Amertrade international 無wow, voo 只係每年收我0.03% 管理費
人人做法唔同,佢既做法我覺得ok wow, 有d 人係唔鍾意冒風險。
Agree, 我呢排港股都蝕左d, 好彩有6成錢投資左 voo
世界上有風水輪流轉
如果唔係邊有咁多人跳樓

澳洲以色列呢啲國家都已經起緊飛
東南亞如果唔係疫情都已經好勁

唔好太短視啦
樓主覺得自己一定唔係你所講嗰條友
邊個係月供係冇風險?
講就容易。

估值都有好多種,PE, PB, DCF, ev/ebitda, DDM, 你肯唔肯定你計嘅估值啱唔啱先?雖然估值係藝術。

對我地dd 要番工既散戶,都係 voo 算la, 除非你鐘意每年不停咁睇年報…..
我都唔知你有乜好講,人地講到明長期月供,你就話人個1.x% 好快無
風險低回報低
搵既係market return
樓主execute 度
其實冇問題
你以為咁樣係高賣低買,其實有機會高賣更高買,無人保證可以再有低位俾你入
如果有水晶球,應該下下all in all out
否則,再次都係博一博
每一個動作可以贏或輸,買voo輸俾voo都係輸
SH唔做決定,唔做錯決定,心安理得
用ib 不如用 TD amertrade international, 真正嘅離岸戶口,月供有剩既就買埋 splg, 都係因為一樣嘅嘢呢
不過衰在半年前以為美股真係永遠gogogo
高位個陣幾股幾股咁買
依家溝就1-2股咁溝下
儲蓄保險有7% ?邊間公司?我睇返以前嗰啲都係得三四percent咋喎
今晚都無左個1.3%
月供 voo已經風險算好低,同埋回報好高,你真係驚嘅咪月供vt low
我地個本仲係到 最多賺少啲
不過唔好係連登推廣月供啦,班連登仔投資係要睇回報%,月供慢到咁唔岩佢地,最好就一注獨羸1000%,一係就輸晒,ALLIN/NOTING,一定要FOMO反正一條爛命冇野輸 最多輸晒咪借盡錢再離開香港,對佢地黎講冇野輸
你個諗法岩架其他
好多人個概念搞錯晒
投資同交易係兩件事
投資想做好唔難,交易就相當困難
搞清楚呢個概念,要發達只係時間問題,因為必然嘅

至於賭錢就係第三件事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞