有無人可以話比我知 月供VOO究竟點先可以輸?

280 回覆
223 Like 32 Dislike
Voo 無問題 幾年前有供就贏緊 幣在太多人係高位入貨呢
師兄,建議你google學吓乜嘢係複息效應,股票唔係吓吓要套現先賺得多。
別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿。

中國共產黨打倒美帝嘅時候就會輸

厲害了

支那国

如果你係升完先開始供 升到一半先開始供就唔同講法啦
而家先開始慢慢跌,參考返經濟大蕭條果陣要十幾年先去返高位,祝你好運
1000000%錯誤!

既然股票市場預測唔到,而你隻voo 代表市場,即係voo 預測唔到,即係anything can happen ,即係你隻voo drop to zero 指日可待!

平均成本法?0 x anything = 0!
真正嘅大蕭條/股災唔會係你預測得到。再者,如果真係重現經濟大蕭條,你認為其他買個股嘅巴絲輸得多?定我輸得多?
你我讀Econ你同我講埋呢啲layman terms

仲同我講複息效應啊婆都識講啦

你估你買儲蓄保險?個本金唔會跌?
你今年跌20%下年升20%個數又一樣?

就係你stronghold先搵得少
你都知股市係有鐘擺效應
唔會只升不跌
你唔識離場時機都係曬氣因為高位你都照入貨你咪又係溝貴貨

我驚我美股MPF表現仲好過你
驚挨唔住
50% VOO
50% SQQQ

個市跌/升,自動就有另外一邊補上
賺錢就冇份㗎啦 不過守財都應該穩既
屌你玩股票原來係鬥邊個輸得少

你都係買返VOO啦,不過提提你唔好睇佢年回報,因為魔鬼在細節

仲有期望今次熊市快啲完,如果唔係連唯一可以打飛機既年回報都會變負數
你啱,所以我買嘅係信念!

我係相信美國喺我有生之年都繼續會係世界最強,我買嘅係最能夠代表到整個美國經濟嘅VOO。簡單啲講,我係買緊整個美國。

不如你話我知,世界上有咩國家動搖到美國地位?中國?
支持樓主,但月供QQQ 會唔會好啲
如果你目標係擺兩年賺1.3%去笑人輸錢,你不如擺mortgage link 算啦,跑贏你一倍以上
啱呀,你都識講股市係有鐘擺效應。你每次都可以喺最低位買、最高位賣?如果你做到,咁恭喜你,你勁過巴菲特。

而且VOO即使經歷過經濟大蕭條、金融海嘯等等,依然可以短時間內復甦而且保持升勢。股市唔會只升不跌?Sorry,S&P500過去幾十年大趨勢都係升。

最後,就算真係嚟緊幾十年S&P500都跌,你認為你買個股會輸得少過我?
幾多先算低位
時辰未到姐
幾個月後到你見紅
最近跌市唔係鬥輸得少?都係嗰句,跌市先知邊個係真正嘅王者。

淨係財經台走一轉都大把人輸50%以上,就算有啲可能假膠,你身邊啲朋友甚至你本人最近應該都唔會賺好多掛?
meme黎
即管來,全球有至少80%人陪我輸。
你咁有自信睇透到未來就唔駛靠買股票發達
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞