辭咗職發現一個 扭曲嘅香港老闆心態

271 回覆
1814 Like 13 Dislike
辭咗職發現一個 扭曲嘅香港老闆心態
人工又低 永遠幾等人洗都好 點都唔會加人工俾你
寧願高啲人工喺出邊掘角 請個新既
然之後等你走咗就加你同事人工 穩定軍心
你搞錯喇, 佢冇扭曲.
只係你中哂計, 借你中計去益其他街坊.
走你一個人 全team 人少20% productivity, 但加其他人工, 每人出力多20%, 計埋可能 cover 番,仲或者多過原本小左你既productivity.
街坊們冇多謝你? 哦, 因為有人犧牲完成大業了.
但永遠都係會高薪再請個做一模一樣嘢嘅人
根本有預舊錢加人工,不過唔係加你

因為你唔走=公司慳返,win

你走咗,公司用原本加人工舊錢請返一樣嘅人,對service 冇影響,win

大公司(特別係港資)就更顯呢樣嘢,大公司夠穩定,走嘅人一定唔會多(理論),公司必勝

只要同行公司都係咁做,對員工,就係跳槽加人工(追通脹咋屌你)嘅好機遇
好明顯係老細覺得你做唔到野,或者唔得佢歡心,所以唔值得佢加錢去留,寧願由得你走,請過個搏下會好d
腦細角度搵咩人做都一樣
你只係個隨時都換得嘅齒輪
搵個新人做可能仲會上心啲
所以香港好多公司做唔起
“然之後等你走咗就加你同事人工 穩定軍心”

呢點應該好多公司都唔會
剝削一個好過剝削全部人
魚過唔過塘唔肥

老細唔加你人工
驚加得你一個就有第二個 R 加人工
成 team 加 20%
就貴過挖角㗎啦

在商言商啫
食開30蚊一個麥當勞
佢話要加到50蚊

咁我𣎴如拎50試下齊柏林
走一個冇問題
走第二個嗰陣間公司開始撐唔住又請唔到人咪要加人工
加比你 你做得舊 到時要炒你舊錢咪要賠好多囉 定時迫你走 公司咪唔洗怕日後賠錢炒人 亦唔怕公司咁多老屎忽下下賠十幾萬囉
咁即係你老細覺得你唔掂law
我身邊的朋友辭職,老細都係叫佢地開條件留低
其實你走咗轉公司,你就成為新公司果個被高薪請返黎嘅員工

其實好 fair?
係, 真係想留人, 會開條件deal
其實係一啲難炒人嘅國家都差唔多,唔加你等你自己走仲好,點解要加
大公司

舊員工做左幾年,加幾次人工先20K

新入職直接22K⋯⋯⋯

屌完都話冇得加到22k,因為加人工係按比例
奴隸第一定律:
主人永遠是對的
請個manager 分擔散仔工作
明明10k就請到個人返黎肯做奴隸 點解仲要出20k比個奴隸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞